‘Biologisch is niet altijd logisch’

09-01-2018 | Laatste update op 13-09 | |
Strijker
Dirk Strijker Mansholtleerstoel Rijksuniversiteit Groningen
Avocado's uit Mexico. - Foto: ANP/AFP
Avocado's uit Mexico. - Foto: ANP/AFP

De biologische sector loopt imagorisico met zijn groenten en fruit uit verre oorden.

De feestdagen zijn weer voorbij, en dus is het tijd voor een terugblik. Het was duidelijk geen witte Kerst, wel een warme, natte en grijze. Dus volop tijd voor de traditionele legpuzzel van 2.000 stukjes. Zo’n 2.000 tinten zwart en wit dit keer, dus er wordt nog steeds aan gewerkt. Het eten was lekker, vegetarisch, omdat de schoondochter niet zo’n vleeseter is. Het hoofdgerecht op eerste Kerstdag was een strudel, niet met appel, maar met paddenstoelen, en zonder vlees. Er is nog even overwogen de strudel de vorm van een konijn te geven, maar dat voorstel haalde het niet, weer met het oog op de schoondochter. Zo ziet u maar weer, vlees is emotie.

Biologische schimmelkaas

Voor een deel van de ingrediënten en voor andere lekkere dingen, zoals schimmelkaas van Bastiaansen, verzeilden we in een biologische supermarkt in de buurt. Biologisch gaat tegenwoordig in lichte en ruime winkels met een moderne uitstraling. Daarnaast gaat er veel biologisch via de gewone supermarkten, maar die verkopen de geliefde schimmelkaas niet.

“Energieslurpend transport staat voor mij en voor veel andere consumenten haaks op het biologisch gedachtegoed”

De consumptie van biologische producten groeit trouwens gestaag. Het marktaandeel is nu meer dan 3%; de groei is zo’n 10% per jaar. Minister Brinkhorst noemde in 2000 een streefcijfer van 10% marktaandeel in 2010. Ik heb toen meteen al gezegd dat dat volstrekt onrealistisch was. Maar ja, de goede man was van grachtengordelpartij D66, die weten niets van landbouw en dus kun je ze dit soort rarigheden moeilijk kwalijk nemen.

Biologische producten uit verre oorden

Hoe dan ook, we waren in de biologische super. Dat was meteen een mooie gelegenheid een nieuw voorraadje Marmello in te slaan, voor de jaarlijkse jambereiding. Dat is natuurlijk in de zomer en niet nu, maar het spul was een poosje niet leverbaar. Nu wel weer naar het schijnt, maar deze supermarkt verkocht het niet meer. Het wordt weliswaar veel gebruikt door biologische tuinamateurs, maar het spul zelf is niet biologisch, dus vandaar. Helemaal niet ‘vandaar’. De betreffende biologische supermarkt had namelijk wel een ruim aanbod van verse biologische boontjes en andere groenten en fruit, afkomstig uit exotische oorden, allemaal met bio-keurmerk natuurlijk.

Transport via koelvrachtwagens en vliegtuigen

Aangevoerd over grote afstanden met koelvrachtwagens en vliegtuigen. Begrijp me goed, ik heb niets tegen internationale handel, zelfs niet tegen handel in boontjes uit Ethiopië of Kenia. Maar energieslurpend transport staat voor mij en voor veel andere consumenten haaks op het biologisch gedachtegoed.

Avocado's uit Mexico. - Foto: ANP/AFP

Avocado’s uit Mexico. – Foto: ANP/AFP

We hebben een poos geleden ook al de leverancier van het wekelijkse biologische groentepakket de deur gewezen, omdat de inhoud vooral uit Portugal, Italië of van nog verder kwam. De biologische sector moet eens goed nadenken over haar uitgangspunten en haar klanten. Want soms is biologisch helemaal niet meer zo logisch.

Meer over


Beheer