Doorgaan naar artikel

Biologisch beter voor milieu, opbrengst blijft achter

Omschakeling van gangbare naar biologische landbouw levert milieuwinst op, maar kost voedselproductie.

Volgens een Duitse studie levert omschakeling van gangbare naar biologische landbouw een maatschappelijke milieuwinst op van € 750 tot € 800 per hectare per jaar. Duitse wetenschappers hebben in hun studie een vergelijking gemaakt tussen veertig biologische en veertig gangbare bedrijven in verschillende regio’s in heel Duitsland.

De milieuwinst wordt geboekt door minder uitstoot van broeikasgassen en stikstof, aldus het rapport. De biologische landbouw is grondgebonden en niet afhankelijk van kunstmest.

Investeren in ontwikkeling biologische productie

Om de milieuwinst te verzilveren en tegelijkertijd de voedselzekerheid te waarborgen, moet de oogstopbrengst van de biologische landbouw omhoog, de verspilling van voedsel omlaag en het consumptiepatroon veranderen naar meer plantaardig. Het is hoognodig extra te investeren in onderzoek en ontwikkeling van de biologische productie, aldus de onderzoekers.

In de conclusies van het onderzoek staat dat bij de huidige situatie van de biologische landbouw in Duitsland een vergroting van het areaal tot 30% in 2030 niet vanzelf gaat. Landbouwminister Cem Özdemir heeft aangekondigd het biologisch areaal tot 2030 fors te willen laten toenemen van 1,8 miljoen hectare in 2021 tot ongeveer 4,8 miljoen hectare in 2030.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin