Doorgaan naar artikel

Bio-telers erwten en bonen schreeuwen om prijscompensatie

De conservenindustrie wil in de contractprijzen voor het nieuwe seizoen geen rekening houden met de gestegen kosten van de biologische telers. Deze signalen bereiken biologische groentetelers.

Daarom roepen ze in een open brief ketenpartijen, consumenten, telers en de overheid op om dit moment aan te grijpen om duurzame afspraken te maken voor de biologische teelt en een goede prijsstelling.

Hogere kosten

De biologische akkerbouwers annex groentetelers, verenigd in Bioplant en ondersteund door Biohuis, hebben naast de algemene inflatie te maken met hogere arbeidskosten door krapte op de arbeidsmarkt en hogere energiekosten. De teeltkosten zijn daardoor enorm gestegen. Op dit moment worden nieuwe prijsafspraken voor het komende jaar gemaakt, maar de signalen zijn dat de prijzen niet worden verhoogd.

“Bedrijven in de transportsector en industriële bedrijven rekenen hun prijzen gewoon door”, reageert Henk Klompe. Hij heeft een biologisch teeltbedrijf in Biddinghuizen en is een van de opstellers van de open brief. “Onze sector is van oudsher gewend om te werken in ketenverband, met goede contacten met deze partners. Maar nu zien we dat ze zich achter elkaar verschuilen als het gaat om het doorberekenen van de extra kosten die we voor de productie moeten maken.”

Conserventeelt essentieel

Het biologische landbouwsysteem moet volgens het Europese beleid een belangrijke bijdrage leveren aan de transitie naar een duurzame landbouw, met een doel van 25% biologisch areaal in 2030. Biologische telers willen daar hun bijdrage aan leveren. Daarbij is de conserventeelt (erwten, bonen, spinazie of suikermais) volgens Bioplant essentieel in hun vruchtwisselingschema’s. Wat Klompe betreft moet dat doel van meer biologisch areaal echter wel volgen op meer vraag naar bioproducten.

Volgens de teler wordt de stimulans voor een groter biologisch aandeel nu vooral bij de producenten gelegd. “In Duitsland is bijvoorbeeld een half miljard euro stimuleringssubsidie voor de teeltsector vrijgemaakt. Het is beter de afnemers en de consument te bewegen in de richting van meer bio. Dat zorgt vanzelf voor een natuurlijke productie-uitbreiding.”

Minder omschakelaars

Het aantal naar bio omschakelende telers zou zelfs afnemen, aldus Klompe, mede omdat het verdienmodel door tegenvallende prijzen wordt aangetast. De telers roepen daarom ketenpartijen, consumenten, telers en de overheid op om dit moment aan te grijpen om duurzame afspraken te maken voor de biologisch teelt en een goede prijsstelling.

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin