Bio niet voor bedrijf dat ook gangbaar produceert

12-04-2019 | |
Foto: Ruud Ploeg
Foto: Ruud Ploeg

Skal: Term ‘biologisch’ alleen voorbehouden aan bedrijven die gecertificeerd biologisch produceren.

Het gebruik van de term ‘biologisch’ – en verkortingen of vertalingen ervan – is alleen voorbehouden aan bedrijven die gecertificeerd biologisch produceren. Dat meldt Skal, de onafhankelijke organisatie voor het toezicht op de biologische productie in Nederland.

Sommige bedrijven die een biologische bedrijfsvoering hebben, gebruiken ‘bio’ ook in de bedrijfs-, handels- of merknaam om herkenbaar te zijn als biologisch bedrijf. Zoals bijvoorbeeld ‘biomelk’ of ‘biokaas’.

Volgens Skal is dit echter een probleem als deze bedrijven naast biologisch ook gangbare activiteiten hebben, of wanneer deze bedrijven zelfs niet gecertificeerd zijn. De naam met een bio-aanwijzing wordt soms zichtbaar gebruikt op het product, op facturen of op reclame-uitingen. Daardoor wordt onterecht een verwijzing gemaakt naar de biologische productiemethode bij gangbare activiteiten.

Misleiding van de consument

Dit is niet toegestaan, omdat het tot misleiding van de consument leidt. Skal baseert zich op de EU-regelgeving. Daarin wordt onder meer duidelijk gemaakt dat bedrijven die zowel gangbare als biologische producten verkopen of verhandelen geen ‘bio of eco’ in hun naam mogen gebruiken.

Deze wettelijke eis geldt uiteraard voor alle bedrijven. Bedrijven met ‘bio-verwijzing’ in de bedrijfs-, handels-, of merknaam die nog niet geregistreerd staan bij Skal hebben de keuze: óf zich volledig laten certificeren óf de naam aan te passen waardoor de ‘bio-verwijzing’ verdwijnt.

Hogenkamp
Wijnand Hogenkamp redacteur rundveehouderij


Beheer