Doorgaan naar artikel

Binnenkort al perencontract van oogst 2020 te koop

Foto: Groenten & Fruit

Foto: Groenten & Fruit

De Fruit Trading Company (FTC) brengt vernieuwingen aan in het aanbod termijncontracten voor Conference.

Dat bleek op de FTC-jaarvergadering in België, afgelopen week. Woensdag 20 november is de jaarvergadering in Nederland, maar een aantal vernieuwingen is al bekendgemaakt.

FTC komt binnenkort met kwartaaltermijncontracten voor Conference voor volgend teeltseizoen. Directeur van FTC Dirk Coucke denkt dat prijsstijgingen komende december en na de jaarwisseling de weg openen bij kopers om meer risico’s af te dekken in het volgende seizoen, als dat ‘tegen redelijke prijzen’ verloopt.

Periodes

De aangeboden kwartaalcontracten lopen in periodes van september tot december, van december tot maart en van maart tot juni, met als laatste contractduur de zomermaanden.

Begin volgend jaar verwacht FTC bovendien een handelsplatform online te kunnen bieden, waardoor ‘meer emotie kan worden getoond van de handel’. Nu is het platform nog administratief ingericht.

November kent prijsdaling

De huidige markt voor Conference is niet rooskleurig, erkent Coucke, maar dat is normaal in november, als meer peren op de markt komen.

Ook dinsdag 19 november was de prijs op de Belgische veilingen weer lager dan donderdag. “Het is een moeilijke periode voor de contracten, maar we wachten tot de prijs weer wat aantrekt.”

Volgens Coucke zijn de leden nog steeds enthousiast over de methodiek van het afdekken van de prijs. Zij koesteren ook realistische verwachtingen over de af te dekken perenprijs van dit seizoen. Deze komt voorlopig uit op een FTC index van bijna 63 cent.

Beheer
WP Admin