Doorgaan naar artikel

‘Binnen een dag rooien, koelen, verwerken en afleveren’

Foto: Jan Vollenberg premium

Foto: Jan Vollenberg

Mieky en Jan Vollenberg in Castenray hebben zich sinds vijf jaar toegelegd op de teelt van prei. Ze telen zo’n 35 hectare.

Zo’n acht jaar geleden werden de asperges afgestoten en de teelt van bloemkool bleek qua afzet lastig te combineren met prei. “Dan moet je steeds omschakelen van het ene naar het andere product, want je wilt snel op de vraag inspelen. Dat werkte voor ons in ieder geval niet”, zegt Mieky Vollenberg.

Marokkaanse planten

De start van het nieuwe seizoen had al achter de rug moeten zijn, maar de Marokkaanse seedlings staan op donderdag 9 maart nog in de koelcel. “De losse planten zijn op 3 maart geplant, maar toen we afgelopen dinsdag aan de seedlings begonnen, zijn we eruit geregend. Gelukkig zijn de vooruitzichten voor de komende dagen gunstig. Ik denk dat we vanaf het weekend wel weer kunnen planten.”

De vroegste rassen zijn Chinook en Krypton. Het betreffende perceel is gediepwoeld en ligt klaar om net voor het planten te spitten. De onkruidbestrijding volgt kort na het planten waarna vliesdoek op de planten komt te liggen.

Vers van het veld

Ook het rooien verloopt door de natte omstandigheden moeizaam. “Op 2 hectare Harston ligt nog Microclimadoek, dat hebben we er nog niet af kunnen halen. Die prei is bedoeld voor de hergroei. Ook staat er nog 4 hectare Pluston, die leveren we liefst rechtstreeks van het veld. Versheid hebben wij hoog in het vaandel staan. Als het moet rijden we de laatste veertien dagen de Harston wel de koelcel in, maar liever doen we rooien, koelen en de volgende dag verwerken en afleveren.”

Wel of niet bijbemesten

De kwaliteit van de huidige prei is redelijk goed. Er zit wel meer werk aan, omdat de prei ondanks de bedekking toch slijtage heeft opgelopen. In de Harston begint wel roest op te komen. “Daar willen we nog een keer voor spuiten als het doek eraf is. Of we nog moeten bijbemesten is de vraag. Normaal meten we de stikstof, maar daarvoor is het nog te nat en te koud. Het kan zijn dat tegen die tijd dat we dit kunnen doen, de prei al zover is dat bijbemesten zeker geen zin meer heeft. Het is moeilijk inschatten, maar ik denk dat het niet nodig zal zijn.”

Auteur: Stan Verstegen

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin