Doorgaan naar artikel

Bill Gates steekt geld in plantaardige hamburger

Foto: AFP premium

Foto: AFP

Microsoft-oprichter Bill Gates en enkele andere beroemde miljardairs steken grof geld in Impossible Foods, dat een plantaardige hamburger op de markt brengt.

Andere beroemde investeerders zijn Facebook-miljardair Dustin Moskovitz en Li Ka-Shing, een Hongkongse telecom- en winkelmagnaat die indirect Kruidvat bezit. Voor vleesveehouders is de ‘veggie burger’ een bedreiging.

Impossible Foods haalde in een investeringsronde $ 75 miljoen op (€ 63,4 miljoen), het equivalent van bijna zeventien Big Macs. Maar de Big Mac is volgens de man achter Impossible Foods, biochemicus Pat Brown, een concept van de vorige eeuw. Rundvleesburgers zullen volgens Brown toenemend worden vervangen door plantaardige hamburgers en andere vleesvervangers.

IJzerhoudende stof ‘haem’ in labs gemaakt

De interesse in Impossible Foods kan deels worden verklaard uit de innovatieve manier waarop het bedrijf plantaardig vlees maakt. Recent kreeg het bedrijf een patent op de technologie waarmee de ijzerhoudende stof haem wordt gewonnen, die de basis voor de hamburgers vormt. Eerder probeerde Impossible Foods de stof uit soja te winnen, maar later besloot de onderneming de genetische code achter haem te injecteren in gist, zodat het nu in labs wordt gemaakt.

Niet alleen voor vegetariërs of veganisten, maar ook voor mensen die vleesconsumptie willen volgen of minderen uit gezondheids- of milieuoverwegingen. Volgens Impossible Foods wordt voor een kilo nepvlees 75% minder water en 95% minder land gebruikt. De uitstoot van broeikasgassen per kilo product zou eveneens met circa 90% dalen ten opzichte van de rundvleesketen.

Productie opschalen

Nu al verkoopt de in 2011 opgerichte onderneming aan meer dan 40 restaurants in de VS plantaardige hamburgers. De onderneming wil met de investering de productie opschalen door een nieuwe fabriek in Oakland, vlakbij San Francisco, te openen. De productie stijgt dan van 3.600 kilo naar 635.000 kilo plantaardige hamburgers per maand.

Bekijk meer

Delen

Image
Jan Cees Bron

redacteur ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin