Doorgaan naar artikel

‘Bij schot in andijvie schoten ook de prijzen omhoog’

In week 41 begint Matthe Bottenberg weer met de oogst van witlof - Foto: Koos Groenwold.

In week 41 begint Matthe Bottenberg weer met de oogst van witlof - Foto: Koos Groenwold.

“We hebben hier in IJsselmuiden wel een paar extreme dagen gehad, maar het scheelt toch altijd wel een paar graden met jullie in het Zuiden”, zegt Matthe Bottenberg op 13 september.

“Wij zijn die lange periode van hitte en droogte eigenlijk best goed doorgekomen. Met twee en een enkele keer drie maal water geven in de week na het planten kregen we de planten we aan de groei. Als ze eenmaal buiten het perspotje geworteld zijn, dan groeien op onze grond met een zeer hoog organische stofgehalte wel door.”

Nauwelijks ziekten of plagen

Ook op gebied van ziekten en plagen verliep het seizoen tot half september vlotjes. “Van schimmels als valse meeldauw, Botrytis of Sclerotinia was helemaal geen sprake. Wel zag je op een gegeven moment wat tripsschade op de nerven van de onderste bladeren en dat zie je nu nog wel wat. Maar als de kroppen zwaar genoeg zijn, geeft dat niet, dan haal je dat blad er gewoon vanaf. Kwalitatief hebben heel het seizoen door gewoon een goed product kunnen leveren.”

Iets schot in andijvie

In zijn andijvie trad in een bepaalde planting tijdens de eerste hitteperiode wel het begin van schotvorming op. “Het was nog acceptabel, want die sneden we voor een supermarkt, maar dat gaf verder helemaal geen problemen.”

Mooi op schema

Op 18 augustus plantte Bottenberg zijn laatste lollo’s en bindsla, de laatste andijvie ging op 11 augustus de grond in. “In week 40 zit het seizoen er voor ons op, in week 41 beginnen we weer met de oogst van witlof.” Door het seizoen heen verliep het planten op schema en dat gold ook voor de oogst. “We hebben geen verloop tussen de plantingen gehad en we konden ze mooi op volgorde oogsten.”

Omhoog schietende prijzen

Teelttechnisch liep het dus op rolletjes, qua afzet was dat wat minder. “We hebben redelijk wat vast op contract, daarvan weet je wat je krijgt. Wat we over hebben, gaat in de vrije handel, maar daar waren de prijzen maar heel gewoontjes. Ook van onze snijderij hebben eigenlijk geen extra vraag gekregen, er was dus steeds voldoende aanbod. Ik denk dat dit ook te maken heeft met de huidige rassen die vrij goed tegen deze omstandigheden kunnen, als je ze maar beregent. Het is niet meer zoals vroeger dat veertien dagen na een hittegolf alles ging schieten en de prijzen ook omhoog schoten.”

Matig seizoen

Terugkijkend op het seizoen toont Bottenberg zich matig tevreden. “Met een prijsniveau van voor de huidige crisis, maar met sterk gestegen kosten is het maar zozo. We zijn het seizoen zonder kleerscheuren doorgekomen, maar het is zeker niet om over naar huis te schrijven.”

 

Beheer
WP Admin