Bij meerprijs van 15% evenaart 61% glastelers inkomen 2021

04-05 | |
Meerprijs is nodig voor inkomens bedrijven. - Foto: Ton van der Scheer.
Meerprijs is nodig voor inkomens bedrijven. - Foto: Ton van der Scheer.

Een meerprijs voor glasproducten is onzeker, toch is die nodig om het inkomen niet weg te vagen door hogere energieprijzen.

Dat blijkt uit berekeningen van Wageningen Economic Research. Ze rekenden aan 3 scenario’s voor kostenstijgingen op glastuinbouwbedrijven en keken welke meerprijs nodig is om dat op te vangen. Daarbij gaan de onderzoekers overigens uit van 2021, een jaar met een gemiddeld hoog inkomen van € 12 per vierkante meter. Over de laatste 5 jaar was dat gemiddeld € 10 per vierkante meter, maar daarmee wordt niet gerekend.

Slechtste scenario denkbaar

Uit de berekeningen blijkt dat een stijging van 15% van de opbrengstprijzen genoeg is voor 61% van de bedrijven om kostenstijgingen op te vangen en het inkomen van 2021 te evenaren. Daarbij rekenen ze met een gemiddelde kostenstijging van € 11 per vierkante meter glas. In het meest negatieve scenario van een kostenstijging van € 13 per vierkante meter is voor 61% niet het inkomen van 2021 haalbaar (€ 12 per vierkante meter), maar wel het 5-jarige gemiddelde inkomen dat € 2 lager ligt (€ 10 per vierkante meter). De berekeningen zijn puur indicatief en gemiddeld over alle producten in glasteelten. Het kan per teelt en vooral per bedrijf fors verschillen.

Zo heeft circa 1 op de 7 bedrijven heeft aan een kleine opbrengststijging van maximaal 5% al genoeg om het inkomen van 2021 te evenaren. Dat zijn mogelijk bedrijven die met een gunstig gascontract de teelt vroeg startten en al profiteerden van hoge vroege seizoensprijzen. Zij komen mogelijk wel aan een hogere opbrengstprijs.

Aan de andere kant zal een opbrengststijging van 40% voor 1 op de 20 bedrijven zelfs niet genoeg zijn om het inkomen te handhaven.

Meer weekcontracten

De onderzoekers van Wageningen Economic Research spreken de verwachting uit van lagere zomerprijzen voor glasgroente. Ook zijn meer afnemers overgeschakeld op weekcontracten in plaats van seizoensprijzen, waardoor ze het prijsrisico meer afwentelen op telers.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer