Groenten & Fruit Actueel
||
Premium

‘Bij bataat is drogestofgehalte essentieel’

Pieter Verschure laat op 23 mei weten dat bijna alle gerooide bataat uit de bewaring is.

Laatst geüpdatet:

De vele regen gooide bij Pieter Verschure geen roet in het eten bij het planten. – Foto: Bert Jansen.

De vele regen gooide bij Pieter Verschure geen roet in het eten bij het planten. – Foto: Bert Jansen.

Pieter Verschure laat op 23 mei weten dat bijna alle gerooide bataat uit de bewaring is. “Volgende week gaat de laatste partij van 80 ton weg”, zegt de teler uit Aarle-Rixtel.

Eigenlijk had hij alles in maart en april willen afzetten, maar de verkoop liep stroever dan verwacht. “Dat kwam vooral doordat het drogestofgehalte in de bewaring behoorlijk is teruggelopen. Toen we de bataat opsloegen, lag dit gehalte tussen de 18,5 en 21 procent. Nu zitten we nog maar op 17 à 17,5 procent. En dat vinden de verwerkende partijen waaraan wij leveren te laag. Zij willen het liefst een zo hoog mogelijk droge stofgehalte, voor verwerking tot bijvoorbeeld friet. Hierdoor gaan de laatste partijen voor dumpprijzen weg.”

Mis geen enkel topverhaal van Groenten & Fruit

Dit Premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees.

Lees alle premium artikelen met eindeloze toegang

Speel beter in op jouw markt met actuele prijzen

Loop voorop in de sector met diepgaande inzichten

Beleef journalistiek van topniveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Jeroen Verheul

Jeroen Verheul

Ton van der Scheer

Ton van der Scheer

Stan Verstegen

Stan Verstegen

Peter Visser

Peter Visser

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers