Doorgaan naar artikel

‘Bezig met keuze onderstam’

'Bezig met keuze onderstam' premium

'Bezig met keuze onderstam'

De zetting is redelijk goed geweest bij Boekestijn Eggplants in De Lier. Peter Boekestijn: “Alleen met die paar hete dagen hebben we wat bloemen verspeeld. Maar daarbuiten is alles eraan gekomen.” Weer wat koelere nachten komen de zetting ook ten goede.

Het gewas staat er naar tevredenheid bij. “Je krijgt altijd wel wat betere en iets mindere hoeken als je september in gaat. Maar gemiddeld staat het naar mijn zin. We hebben ook nog geen narigheid van ‘rotjes’, dat je rond deze tijd kunt hebben.”

Herfst merkbaar in productie

Het weerbeeld voor de komende periode ziet er goed uit. “We zouden dus door moeten kunnen gaan op een redelijk productieniveau.” Uiteraard wordt het verder richting de herfst toe steeds lastiger om kilo-producties per week op peil te houden. “Waar we steeds het halen van 2 kilo per week als uitdaging zagen, moet je nu al moeite doen om in de buurt van de 1,5 kilo per week te blijven.”

Klimaat

Het gewas komt de nacht uit met 21 graden Celsius, waarbij wordt gezorgd dat er voldoende opgestookt is om vruchtrot en natslaan van het gewas te voorkomen. Twee uur na zonop begint de temperatuur te klimmen, en mag dan in één rechte lijn opklimmen naar 29 tot 30 graden, wat rond 16.30 uur wordt bereikt. In de kas loopt de temperatuur op naar 31 of 32 graden.

Met een enkele donkere dag worden deze instellingen gehandhaafd. Bij een langere periode van donker weer mogen de temperaturen minder ver oplopen.

Minder water

De watergift begint wat terug te lopen, al krijgt het gewas op zonnige dagen nog 5,5 tot 6 liter. Met donkere dagen kan dat echter tot 1,5 of 2 liter terug lopen. “Die beurten geven we dan ook over een kortere periode van de dag, zodat je wel je interingspercentage haalt. Ik wil dat hij minimaal 8 tot 10% haalt.”

Keuze onderstam

Het houdt Boekestijn momenteel bezig welke onderstam hij voor volgend jaar zal kiezen. Nu heeft hij Emperador onder Beyoncé staan, vorig jaar was dat nog Maxifort. “Het lastige is dat het weer van invloed is. Ik heb door mijn ervaringen het idee dat het gewas op Emperador wat makkelijker kilo’s blijft geven bij wisselende weersomstandigheden. Maxifort komt juist meer tot zijn recht onder extreme omstandigheden, zoals de hete zomerse dagen die we gehad hebben. Dan houdt die onderstam juist makkelijker gewasgroei en blijft beter doorgaan met zetting.”

Dat bij aubergine een generatief staand gewas over het algemeen genomen de minste problemen geeft, zou in het voordeel van Emperador pleiten. “Maar het moet ook niet zo generatief en schraal worden dat je achterop raakt in kilo’s.” Bij de definitieve afweging zal de ervaring tijdens het komende staartje van de teelt nog flink mee gaan beslissen.

Spint

Bij de plagen is spint de afgelopen drie tot vier weken toch weer wat doorgelopen, ondanks de ruim aanwezige hoeveelheid Macrolophus. Er is een keer met Floramite gecorrigeerd. Verder zijn er geen problemen met plagen. “Wel blijven we nu scherp op boterbloemluis. Als die op gaat zetten in deze periode van het jaar, dan gaat die luis direct op kronen prikken en heb je direct schade. Dus daar blijven we heel erg alert op.”

Bekijk meer

Delen

Image
Peter Boekestijn

aubergineteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin