Doorgaan naar artikel

‘Bewuster met het schermdoek spelen’

“Het gewas groeit goed en is mooi generatief geworden. De vierde tros bloeit volop en de vijfde komt er al aan. En alle trossen zitten op de juiste plek. De eerste op het vijfde of zesde blad. Zoals het nu groeit, gaat het bijna vanzelf”, zei Cock van Schie uit Kwintsheul begin vorige week. Hij teelt al voor het zevende jaar het tussentype-ras Arvento.

“Vorig jaar kwamen de eerste drie trossen bijzonder onregelmatig waardoor het extreem moeilijk was om het gewas generatief te krijgen. Dat heeft uiteindelijk heel wat productie gekost. We hadden nu best wel wat bonkvruchten op de eerste tros, maar dat is geen groot probleem. Die hebben we er in week 5 pas afgehaald om de plant belast te houden. In die week is ook de kopdief blijven staan om een extra stengel te maken. De plantdichtheid wordt dan 3,4 stengels per vierkante meter. Per 1-meter mat staan twee potten met ieder drie stengels. Waarschijnlijk komt er nog een stengel per mat bij (3,9 st/m2).

Blaadje uit kop

De extra stengel groeit er goed uit, terwijl we hem toch twee weken eerder aanhouden dan anders en weer best somber is. Het was een gok maar het pakt goed uit. Vorig jaar was voor het eerst de stengeldichtheid zo hoog. Dat is goed bevallen. Je hebt dan minder hele grove vruchten. Die leveren minder op. We willen juist zo veel mogelijk vruchten per vierkante meter. Als er veel licht is kan de plant de energie in die vruchten kwijt.

Nu het gewas dichter komt te staan, gaat er (dit jaar voor het eerst) vanaf de volgende trosdief steeds een blaadje uit de kop. Dat kost op dat moment geen extra arbeid, het bladsnijden wordt later juist makkelijker en het gewas blijft opener. Vorig jaar zag je in maart/april soms al versleten blad omdat het te vol was geworden. Bij een opener gewas blijft het blad langer actief.

Schermdoek vraagt veel aandacht

Als voornacht staat nu een temperatuur ingesteld van 14 graden en de nanacht is 17 graden. Na de ochtenddip van 16 graden stijgt de kastemperatuur naar 21 graden (om 11.30 uur) met een lichtverhoging van 3 graden. Maar het gebeurt niet vaak dat hij dat haalt. Het schermdoek vraagt iedere dag aandacht. Het gaat open bij de ochtenddip, maar soms is het in eens kouder en had het eigenlijk beter gesloten kunnen blijven. En in de tweede helft van de middag gaat het meestal dicht om de temperatuur en de gewaskleur op te halen. Ik ben dit jaar bewuster met het schermdoek aan het spelen om zo min mogelijk gas te verstoken. Niet dat het gas duur is. Maar je kunt maar beter niet terug gaan naar 40 kuub per meter. Het vaste folie is er na de koude week 3 uit gegaan. Vrijdag werd het warmer, zaterdag hebben we het open getrokken en maandag is het eruit gehaald. Je zag de eerste broeikopjes al komen. Voor de weggroei heeft het zin gehad, maar nauwelijks om energie te besparen.

Droge matten

De substraatmatten zijn vier weken lang ingeteerd met 10 procent per week. Vorige week was de grens wel bereikt met een vochtgehalte van 55 procent. Je ziet dat het gewas in de warmere hoeken wat donkerder komt te staan. De mat-ec was 5,6, de druppel-ec 4,2. De waarden in de mat blijven mooi gelijk dus het gewas vreet alles op wat ik aanbied. Op donkere dagen werd overdag maar een beurt gegeven van 200 milliliter, aangevuld met 2 avondbeurten van circa 150 milliliter, afhankelijk van de verdamping. Soms was het maar 100 of 75 milliliter. Tot de luchtramen flink open gaan komt de CO2 van Ocap. Tussen 10 en 15 uur wordt een concentratie van 900 tot 1000 ppm aangehouden plus 100 ppm op licht.

Drietraps raket tegen wittevlieg

Op biologisch gebied is het nog rustig. Er zijn nog geen natuurlijke vijanden ingezet, maar de eerste wittevlieg is waargenomen. We gaan deze week de vangplaten monitoren en in de hoeken met  wittevlieg Encarsia uitzetten. Dat is vorig jaar ook erg goed gegaan. Later volgt volvelds Encarsia en nog weer later Erethmocerus. Vanaf begin maart gaat er twee keer een halve Macrolophus in, die wordt bijgevoerd. Tegen Tuta is al een keer gespoten met Altacor, maar hij is opnieuw gezien dus dat zal nog een keer herhaald moeten worden.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Cock van Schie

tomatenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin