Doorgaan naar artikel

‘Bewaring met oog voor markt en prijs koelruimte’

Ondanks de huidige lage prijzen gaan de appels die niet meer in de koelcellen passen de verkoop in. Cellen bijhuren is een te onzekere investering, vindt Jac van Enckevort.

De pluk is nog in volle gang in het Limburgse Sevenum. Na de perenoogst is fruitteler Van Enckevort nu bezig met verschillende soorten appels. Alle soorten, waaronder de Pinova, Jonagored en Wellant worden 2 tot 3 keer doorgeplukt om steeds de goedgekleurde en rijpe vruchten van de boom af te halen. Dit valt soms niet helemaal mee. Met name bij de Jonagold is de kleuring niet super door het warme weer. En als de appels dan veelal met 4 of 5 in een cluster zitten, gaat er al gauw een iets blekere appel mee. De Fuji wordt als laatste half oktober geplukt. Van Enckevort vertelt dat ze eerst een ronde maken voor de goede Fuji met de juiste maat en er dan direct achteraan de rest van de appels te plukken voor de industrie. Al het fruit wordt geplukt middels pluktreintjes en de koppen met de hoogwerkers.

Alle appels Smart Fresh

De planning voor de bewaring doet Van Enckevort met het oog op zijn eigen afzet. In het koelhuis op het erf bewaart hij alleen appels. In de koelcellen, deels ULO (Ultra Low Oxygen), worden de appelsoorten die bij elkaar kunnen gecombineerd. Denk aan Jonagold met Golden en een beetje Wellant. Alle appels worden behandeld met SmartFresh. De SmartFresh-technologie zorgt met de werkzame stof 1-methylcyclopropene (1-MCP) dat het rijpingsproces in de wacht wordt gezet. Het product blijft zo stevig. En dat is van belang als de cel in een afzetseizoen een paar weken open is om verkocht te worden.

Wat niet past direct in verkoop

De appels die niet meer in de eigen cellen van Van Enckevort passen verkoopt hij direct na de oogst. “Ook al zijn de prijzen nu in de oogst niet al te best. Ik neem mijn verlies liever nu dan dat ik investeer in het huren van koelruimte en niet weet of ik dat terug verdien” legt Van Enckevort uit. De peren worden wel elders op ULO gekoeld. “Zo kan ik in verschillende koelcellen een klein deel van de perenoogst koelen en heb ik een goede spreiding tijdens de afzet” aldus Van Enckevort.

Auteur: Eveline Westeneng

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin