Doorgaan naar artikel

‘Bewaring bataat hebben we in de vingers’

Bij Pieter Verschure in het Brabantse Aarle-Rixtel zit nog 500 à 600 ton bataat in bewaring. “De afzet verloopt misschien niet altijd even vlotjes, maar de kwaliteit is nog steeds goed. Zo langzamerhand beginnen we het in de vingers te krijgen.”

Wat er nu nog in de cel zit, is van de eerste keer rooien eind september vorig jaar en daar zitten geen rotte, zoete aardappelen tussen”, stelt Verschure op 23 mei vast. “Het waren misschien wat minder kilo’s, maar dat geeft niet als de kwaliteit en de bewaarbaarheid dan beter is.”

Onvoldoende plantmateriaal

Het plantseizoen begon bij Verschure in de eerste dagen van mei. “De eerste 2 weken hebben we pluggen geplant, de laatste week zijn het slibs en die zijn we nu ook aan het planten.” De stekken voor de plugs kwamen uit Kenia, de slibs komen uit Spanje en Portugal.

Ik denk ze eerst de planten in Zuid-Europa leveren en als die blijven vragen gaan ze wéér die kant uit

“De kwaliteit van de slibs is goed, maar vanuit Portugal leveren ze te weinig. Ze hebben ongeveer een derde geleverd van wat afgesproken was. Ik weet dat de weersomstandigheden daar in maart slecht geweest zijn, maar eigenlijk speelt dat ieder jaar wel enigszins. De ene keer ligt het aan het weer, de andere keer aan corona, maar daar kun je natuurlijk zo niet van op aan. Ik denk ze eerst de planten in Zuid-Europa leveren en als die blijven vragen gaan ze wéér die kant uit. De leveringen richting Noord-Europa hebben kennelijk minder prioriteit. Dat is vervelend, want zo kun je de mooie groeidagen die we nu in mei beleven niet ten volle benutten. Want met het weer zoals we dat nu hebben, scheelt een paar dagen verschil in planttijd echt veel in de ontwikkeling. Bataat is nou eenmaal een tropisch gewas dat prima gedijt als het bij de weggroei voldoende water en temperatuur heeft. We hebben hier in de afgelopen dagen een mooie hoeveelheid water gehad en het gewas krijgt water bij het planten met onze 2 plantmachines. Op het moment verloopt dat dus ideaal.”

2 plantmachines

Verschure plant met een Italiaanse bekerplantmachine van Fedele voor het tweede jaar de pluggen. Met de in samenwerking met Lommers Tuinbouwmachines zelf ontwikkelde plantmachine kan hij pluggen en slibs planten. “Die machine hebben we flink verbeterd met een robuustere en stabielere aandrijving. Hij werkt nu naar volle tevredenheid.”

Auteur Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Pieter Verschure

bataatteler in Aarle-Rixtel

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin