Doorgaan naar artikel

Betere tripsbestrijding door hulpstof uit koolzaad

De hulpstof Hasten verbetert de effectiviteit van abamectine (Vertimec) tegen Californische trips in paprika, blijkt uit proeven van Proeftuin Zwaagdijk.

De hulpstof verhoogt de opname van de werkzame stof in het blad, waardoor de werkzaamheid van Vertimec tegen larven en volwassen trips sterk toeneemt. Zonder Hasten is het bestrijdingsresultaat van het middel slechts 15 tot 25 procent. Wanneer de hulpstof wordt toegevoegd is de werkzaamheid twee tot drie keer beter, wijst het onderzoek uit dat in opdracht van producent SurfaPlus uit Wageningen werd uitgevoerd.

Ondanks de verhoogde opname van abamectine blijft het gehalte in de paprikavruchten ruim onder de maximale residu limiet (mrl). Hasten geeft geen enkele schade aan plant of vruchten, zegt SurfaPlus. Het product is een veresterde koolzaadolie met voedselveilige emulgatoren. De stof is biologisc afbreekbaar en vergroot de opname van werkzame stoffen in het blad. Het kan daardoor het contact tussen insecticiden en plaagorganismen verbeteren. Eerder al is uit onderzoek gebleken dat Hasten de chemische tripsbestrijding in komkommer ook effectiever maakte. Klik hiervoor meer informatie daarover.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin