Doorgaan naar artikel

‘Beter klimaat in aangepaste kas’

Foto: Gerard Boonekamp

Foto: Gerard Boonekamp

Half juni is bij Tomato Masters in Deinze de nieuwe belichte tomatenteelt gestart.

Op 15 tot 17 juni zijn voor de nieuwe belichte teelt de tomaten direct op het gat van de steenwolmat geplant. Van Strabena (2,8 hectare) op onderstam DR141 zijn met 3-koppers 3,8 planten per vierkante meter neergezet. Van Sevance (2,8 hectare) op onderstam DR141 is dat 3,3 planten per vierkante meter met 2×2-koppers in 1 steenwolpot.

Krijt in derde week juli verwijderen

“Tegen het vele zonlicht hebben we zelf een krijtscherm op het kasdek aangebracht. We zijn hier heel tevreden over”, zegt Tom Vlaemynck. “Zes dagen na het planten kregen we de hittegolf. Begin juli is het weer donker. Zolang de plant nog geen licht nodig heeft, blijft het krijt op het glas. Vermoedelijk verwijderen we het krijt in de derde week van juli.”

Vochtgehalte en zetting

Bij een hoge instraling streeft de teler een temperatuur van 23 graden na en probeert zoveel mogelijk vocht in de kas te houden. De RV is ’s nachts 85%. Het lucht aan de windzijde is overdag dicht en ’s nachts is ook de luwzijde dicht. De 20 graden in de kas is geen probleem.

Vlaemynck: “Na drie weken van de start van de teelt vindt bij Strabena de zetting aan de vierde tros plaats. Het ras Sevance loopt een halve tros achter.”

De kwaliteit van de eerste vruchten is goed. Sevance is met grovere bloemen van de plantenkweker vandaan gekomen.

Goede start

De belichte teelt is goed van start gegaan. De inworteling van de plant is goed verlopen. Daarna heeft de tomatenteler de mat wat meer laten interen voor een drogere mat. Vanaf begin juli geeft hij weer meer water om het substraat natter te laten worden. Er wordt een EC van 3,5 meegegeven.

Er is twee keer Macrolophus uitgezet. Elke week worden twee Encarsia’s per vierkante meter uitgezet. De teler heeft een enkele witte vlieg gezien. “Afhankelijk van de tellingen op de vangplaten, gaan we door met het uitzetten van Encarsia. Vermoedelijke stoppen we hier half augustus mee.”

Hogere productie

Het gewas van de onbelichte teelt staat het hele jaar al goed. Vlaemynck: “In het begin hebben we de plant heel generatief weggezet en dat is zo gebleven. Dit heeft zich doorgezet in de tomaten.” Het gewas heeft de zonnige en warme periode goed doorstaan. De zetting is goed gebleven.

Hoewel er bij minder instraling meer vocht in de kas is, wordt dat niet gespaard. “Bij donker weer vinden we de temperatuur belangrijker dan het vochtgehalte, om de plant voldoende sterk te houden.”

In vergelijking met andere jaren zijn de trossen van Foundation op vijf vruchten gesnoeid. “We hebben twee trossen op zes stuks gezet en deze zijn in week 27 geoogst. Deze trossen leggen moeilijker weg in de kist. De trossen met vijf tomaten oogsten sneller.” Wat betreft de productie gaat het met trossen van vijf tomaten heel goed. De productie ligt eind week 27 op 27,5 kg/m2. Dat is meer dan vorig jaar. Het gemiddelde vruchtgewicht is 150 gram.

Veel Macrolophus

Voor wat betreft de plagen zijn er geen rode spint, Tuta en rupsen gezien; wel een beetje witte vlieg en galmijt, die met zwavel spuiten wordt bestreden. De tomatenteler: “Omdat we heel veel Macrolophus hebben zitten, denken we erover om ze deels dood te spuiten voordat ze eventueel schade aan het gewas doen. Dan kunnen we beter nu doen dan wachten tot eind augustus. Want dan is het te laat voor een herstel.”

Moeilijker in balans

De teelt van Speedex was moeilijker in balans te krijgen. De productie is nu heel hoog en ligt eind week 27 op 32,5 kg/m2. Het gemiddelde vruchtgewicht is 180 gram. De laatste tijd zijn enkele zaken verbeterd: geen kleine vruchtjes meer en de trossen zijn zeer grof.

“In de weken 26 en 27 heeft door de hitte in twee trossen miszetting plaatsgevonden. De kwaliteit van die trossen zal dus minder zijn dan die bij Foundation”, aldus Vlaemynck.

De tomatenteler houdt de onbelichte teelt zo koel mogelijk door veel te luchten. De nachttemperatuur is 14 graden Celsius en de dagtemperatuur 19 graden Celsius. Met de zon mag het wel 23 graden in de kas worden.

Auteur: Harry Stijger

Beheer
WP Admin