Beter dan groente uit een lab of cel

02-02-2015 | Laatste update op 19-09 | |
van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Beter dan groente uit een lab of cel

Volledig gesloten en volledig gecontroleerd onder led licht groente telen. In Venlo start op 25 februari grootschalig onderzoek daarnaar onder de naam BrightBox.

Student Bedrijfskunde en agribusiness Rens Janssen aan HAS Hogeschool bedacht de naam BrightBox voor het proefcentrum voor volledig gesloten teelt van groente onder leds. Onder die naam bouwen de Provincie Limburg, Philips Horticulture LED Solutions, HAS Hogeschool en Botany op het voormalig Floriadeterrein in Venlo samen een onderzoeks- en onderwijscentrum op het gebied van high tech tuinbouw.

Jansen won hiermee een namenwedstrijd. De jury was het met hem eens dat het woord BrightBox perfect past bij het hightech karakter van dit nieuwe initiatief. Jansen: “Een box associeer ik met onverwachte inhoud, met een constructie waar je iets in stopt om er iets beters uit te halen. En ‘bright’ werkt in dit geval volgens mij heel goed. Het woord betekent namelijk niet alleen ‘slim’, maar ook ‘helder’.” En er is een link te leggen met Brightlands, de familienaam van de Limburgse campussen en sinds kort ook van Brightlands Campus Greenport Venlo op het voormalig Floriadeterrein.”

Maar vooral klínkt BrightBox natuurlijk gewoon lekker. Het zou daarom mooi zijn als deze naam zich zou kunnen ontwikkelen tot een soortnaam voor dit type plantenkweekfaciliteit. Afgelopen najaar opende Willem Alexander het PlantLab, dat al jaren ook in samenwerking met HAS den Bosch met les in plaats van daglicht bezig is; maar wie wil er nu groenten eten uit een lab? En de algemene term groeicel lijdt aan een soortgelijk euvel: groente uit een cel, smáákt dat wel?

In de bijna voltooide en op 25 februari te openen BrightBox zal intensief onderzoek worden gedaan naar alles wat maar te onderzoeken valt aan deze volledig gecontroleerde manier van plantenteelt. Niet alleen naar teelt en naar kosten, maar ongetwijfeld ook naar smaak en naar inhoudsstoffen. Het is het eerste Europese project waar op bedrijfsmatige schaal in meerlagenteelt-onderzoek naar al deze factoren plaatsvindt. Het duurt nog wel even voordat de vraag beantwoord moet en zal worden hoe de markt te veroveren is met deze moderne teeltmethode. Dus ook nog tijd genoeg om na te denken over wat de markt vindt van groente uit de BrightBox.Beheer