Doorgaan naar artikel

Best Fresh ziet uitvoer Verenigd Koninkrijk tot 10% krimpen

Exportbedrijf Best Fresh heeft de laatste twee jaar 5 tot 10% minder groente en fruit naar het Verenigd Koninkrijk uitgevoerd.

Dat stelt eigenaar-directeur Mart Valstar in NRC. De daling wordt opgevangen met groei in andere landen. Iedere dag gaan twee tot tien vrachtwagens naar Engeland. Al sinds het brexitreferendum van 2016 wordt de handel met het Verenigd Koninkrijk gestaag minder, zegt Valstar. Dat is in die eerste jaren na het besluit vooral het gevolg van de koers van het Britse pond. De waarde werd minder na het referendum en herstelde niet volledig.

Handelsbelemmeringen

Daar zijn de laatste jaren ook de belemmeringen in de handel bijgekomen. Documenten die bij het vrije verkeer niet nodig waren, zijn nu wel vereist. Al is de brexit nog altijd niet volledig doorgevoerd voor Europese groenten en fruit.

Het Verenigd Koninkrijk is door brexit wel een derde land geworden, waardoor nu al op eisen voor Europese handelsnormen en aanduidingsvoorschriften moet worden geïnspecteerd. Per 1 juli 2022 is pas een fytosanitair certificaat (FC) verplicht voor export van Europees product naar het Verenigd Koninkrijk.

3% extra kosten

De bijkomende controles en inspecties maakt export duur, stelt Valstar. Hij schat dat de kostenstijging 3% bedraagt. Deze worden ook doorbelast aan klanten. Dat is nog exclusief de fytosanitaire eisen waarop vanaf 1 juli wordt geïnspecteerd. Hoe hoog de extra kosten dan zijn, hangt af van het model waarmee de eisen worden ingevuld.

Lees meer artikelen over brexit

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin