Doorgaan naar artikel

‘Bessenteelt wordt steeds lastiger’

Deze week is de perenpluk losgebarsten. Rini Kusters was net bijgekomen van de bessenpluk. Minder gezellig nu scholieren niet meer komen plukken.

Rini Kusters in Wadenoijen had even een weekje niks. Tissen het einde van de bessenpluk en het begin van de perenpluk deze week zat een weekje om even te evalueren. De bessen waren van goede kwaliteit en ook de productie stemde tevreden.

“Ik meet veel. De teelt onder zonnepanelen is heel anders dan het perceel buiten. Zo verdampen de planten onder de panelen veel minder dan die buiten staan. In de potten heb ik bodemsensoren gestopt, om de vochtigheid te meten. Maar als je minder water geeft, moet ook de voeding aangepast worden. Daarom neem ik vaak plantsapmonsters. Op die resultaten stuur ik bij.”

‘Dan weer te heet, dan weer te nat’

Toch vindt Kusters de bessenteelt steeds lastiger worden. “Zeker de laatste twee jaar zijn de uitdagingen flink toegenomen. Dan is het veel te heet, dan weer te nat. Het seizoen duurt steeds langer. De kostprijs stijgt veel harder dan die van hardfruit. Meer dan de helft bestaat uit loonkosten. Je loopt gewoon vast.”

Ook vindt hij het minder gezellig dan voorheen. “Vroeger plukten we met schooljeugd, maar die komt niet meer. Dus nu zijn we op een uitzendbureau aangewezen. Met het vertrek van de jeugd, is ook de gezelligheid verdwenen.”

Nauwelijks vogelschade in peren

Dus kijkt Kusters uit naar volgende week. “De perenpluk vind ik veel leuker dan de bessenpluk. De peren zien er prachtig uit. Ik heb nauwelijks vogelschade. Waarom mijn collega’s dat wel hebben en ik niet, is mij een raadsel. Ook schurft hangt er nauwelijks, ik schat op minder dan 1%. De bestrijding heeft zijn werk goed gedaan. De peren met schurft die er hingen, heb ik weggedund.”

Na de pluk ‘SmartFreshen’ bij collega‘s

Conference is als eerste aan de beurt. Met zeven man, zijn die er in twee dagen vanaf. “Daarna gaan we gelijk door met de Gieser Wildeman. Daar hebben we vier dagen voor nodig.” De peren gaan linea recta naar FruitMasters. Degene die denkt dat Kusters daarna op vakantie kan, heeft het mis. “Dan ga ik ‘SmartFreshen’ bij collega’s.

Auteur: Andrea Disco

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Rini Kusters

Fruitteler in Wadenoijen (Gld.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin