Doorgaan naar artikel

Beschikbaarheid ijsbergsla weer op peil

Inmiddels is in Noord-Holland sprake van een inhaalslag bij het oogsten - Foto: Stan Verstegen premium

Inmiddels is in Noord-Holland sprake van een inhaalslag bij het oogsten - Foto: Stan Verstegen

Het prijsniveau van ijsbergsla handhaaft zich op het acceptabele niveau van 40 cent per bol voor de 10’en. De extreme buien van begin mei eiste wel hun tol.

In Noord-Holland vielen door de extreme neerslag van begin mei flink wat planten weg in net daarvoor geplante ijsbergsla. Die uitval werkte in de afgelopen weken na in een beduidend lager aanbod. In Zuid-Nederland was de overlast minder en bleef het aanbod op een redelijk goed niveau.

Ruim aanbod

Inmiddels is in Noord-Holland sprake van een inhaalslag bij het oogsten, omdat de latere plantingen in een kortere tijd geplant moesten worden. Dat leidt tot een groter aanbod en wat meer druk op de prijs. In Zuid-Nederland zijn telers over het algemeen bij met hun oogstschema en ligt het aanbod inmiddels weer op een normaal niveau.

Acceptabel prijsniveau

Door het koude voorjaarsweer kwam de aanvoer van ijsbergsla maar moeizaam op gang en was het lange tijd lastig om, zeker op zwaardere gronden, kroppen van voldoende omvang te telen. Dat was wel goed voor de prijsvorming die startte op een niveau van zo’n 70 cent per bol voor de 10’ers. Geleidelijk zakte de prijs naar het nog steeds acceptabele huidige niveau van 40 à 45 cent, exclusief de kosten voor de doos. Ondanks de hete dagen in de afgelopen weken is de kwaliteit van de bollen momenteelt goed.

IJsbergsla in de supermarkt

Volgens supermarktscanner.nl hanteert Albert Heijn deze week de actieprijs van 59 cent per bol. De prijs zat in maart op € 1,69 en in mei op 99 cent. Bij Hoogvliet en Dekamarkt is ijsbergsla deze week met 99 cent het duurste.

Van januari tot half maart 2022 lag het gemiddelde prijsniveau over alle supermarkten tussen € 1,06 en € 1,17. Dit jaar zit de prijs in die periode tussen € 1,05 en € 1,92, maar veelal rond € 1,60. Sinds half mei zitten de prijzen dit jaar gemiddeld op een euro of iets lager en vorig jaar op een euro of iets hoger.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin