Beschermde traditionele groenten moderniseren

21-07-2020 | |
Archiefbeeld van groene asperge. - Foto: Stan Verstegen.
Archiefbeeld van groene asperge. - Foto: Stan Verstegen.

Moderne teeltmethoden en consumentenwensen leiden tot aanpassing van teelteisen voor traditionele, beschermde groenten in Europa.

De beschermde traditionele groenten moderniseren. Het gaat om Europese beschermde herkomsten. Wijzigingen van teelteisen voor telers in Griekenland, Italië of Spanje worden daarmee ook in Nederland in de Staatscourant gepubliceerd.

Brede teeltrijen asperge

Zo wordt voor de Italiaanse asperge Asparago verde di Altedo een reeks teelteisen aangepast vanwege nieuwe teeltwijzen en hogere opbrengsten van andere rassen. De teelt Asparago verde di Altedo gaat terug tot de dertiende eeuw in het oostelijke deel van de Povlakte.

Ondanks eeuwenlange tradities sluipt ook hier vooruitgang in de traditionele teelt. Zo mogen hybride soorten gebruikt worden, die het resultaat zijn van de genetische verbetering van de plaatselijke variëteit Précoce d’Argenteuil. Dat ras verdwijnt zelf van de lijst.

Voor de asperge is ook de minimumafstand tussen rijen aanpast waardoor bredere rijen mogelijk zijn tot 3,5 meter en kortere plantafstanden. De teelttechnieken zijn gemoderniseerd, zonder dat dit ten koste gaat van de traditie, stellen de afzetorganisaties achter het regionale product. De brede teeltrijen leiden tot een hogere opbrengst en een langere levenscyclus van de aspergepercelen.


Tekst gaat verder onder de foto.

De Italiaanse Asparago verde di Altedo.  - Foto: Wikimedia

De Italiaanse Asparago verde di Altedo. – Foto: Wikimedia

Wensen consument inwilligen

Ook uit Spanje komen wijzigingen van traditionele producten als de Pimiento del Piquillo de Lodosa, een paprika die vers of geconserveerd wordt aangeboden. De telers blijven met de Piquillo werken, maar consumenten hebben steeds minder belangstelling voor geconserveerde paprika’s. De Spaanse telers hebben daarom geïnvesteerd in vers geroosterde Pimiento del Piquiillo de Lodosa. Het product ondergaat niet langer de traditionele sterilisatieprocedure, maar wordt te koop aangeboden nadat de paprika’s zijn geroosterd (boven open vuur) en geschild. De stelen, zaadlijsten en zaden zijn daarbij verwijderd.

Op de Europese lijst van producten met een beschermde oorsprongsbenaming staan meer dan 1.320 producten. In Nederland genieten de Brabantse Wal Asperges en het aardappelras Opperdoezer Ronde die bescherming evenals een reeks kazen.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer