‘Beregenen is een dure aangelegenheid’

18-05 | |
Foto: Lex Salverda
Foto: Lex Salverda

Santino de Wit teelt met zijn broer Damian en zijn vader Dick in Hoogkarspel (N.H.) 56 hectare bloemkool, waarvan 6 hectare winterbloemkool.

De broers hebben de taken verdeeld. Santino zelf is verantwoordelijk voor het planten, afdekken, bemesten en oogsten van de bloemkool en het onderhouden van relaties. Zijn broer Damian is van de logistiek, het veldwerk, beregenen en onderhoud, en vader Dick gaat over het schoffelen, de gewasbescherming en de administratie. Hun bloemkool gaat naar diverse handelspartners en handelsbedrijven in Nederland.

Laatste winterbloemkool

Voor donderdag 12 mei staat de oogst van de laatste winterbloemkool op het programma, geeft Santino op 10 mei aan. “Alleen in het begin van het seizoen en nu op het einde is de prijs redelijk, maar lange tijd zat het rond 40 cent per stuk. Dat is voor winterbloemkool die 9 maanden op het veld staat veel te weinig, dat zou minstens het dubbele moeten zijn. Kennelijk was er te veel, ook vanuit het buitenland, maar misschien ook door het goede oogstpercentage.” Het laatste ras betreft Mayfair.

8-centimeter perspotten

Van de eerste 8-centimeter perspotten is op 10 mei zo’n 20% gesneden en zo’n 20% is op het veld achtergebleven. De rassen zijn Oviedo en Speedstar. “In Oviedo zaten veel voorlopers, dat zagen we enkele weken geleden al toen we het microklimadoek er even hebben afgehaald om te schoffelen. Die hebben we ook niet gedekt, omdat de kolen toch te los en te groot werden. In de Speedstar zaten zo’n 10% voorlopers, die kunnen we wel allemaal snijden. Voor de 60% die er van Oviedo nog staat, ziet het er wel goed uit, die staan gewoon goed. Maar gelukkig hebben we dit jaar 35% minder Oviedo geplant en meer Speedstar. Van Easytop hebben we evenveel geplant.”

Combinatie van factoren

De oorzaak van de voorbloeiers zoekt De Wit in een combinatie van factoren. “Tijdens de stormweek in februari hadden ze al de kas uit gemoeten, maar dat ging toen niet. En het was toen vrij warm, dus in de kas zijn die plantjes ‘pittig’ doorgegroeid. De koude nachten in maart hebben voor stress bij die planten gezorgd en overdag was het ook nog eens droog en zonnig. Dat alles bij elkaar…”

Lees verder onder foto

Santino de Wit teelt met zijn broer Damian en zijn vader Dick in Hoogkarspel (N.H.) 56 hectare bloemkool, waarvan 6 hectare winterbloemkool. - Foto: Lex Salverda

Santino de Wit teelt met zijn broer Damian en zijn vader Dick in Hoogkarspel (N.H.) 56 hectare bloemkool, waarvan 6 hectare winterbloemkool. – Foto: Lex Salverda

Wekelijks planten

Het planten is in deze periode wekelijks aan de orde. “Momenteel planten we Clarina en Guideline, daarna volgen twee keer Clarina en Cleozil op een perceel waar knolvoet in zit en dan planten we weer Clarina en Guideline.”

Eerste ronde beregenen

Op vrijdag 6 mei werd gestart met de eerste ronde van beregenen bij de al wat verder ontwikkelde plantingen. “Daarvoor was de grond hier nog vochtig genoeg. Nu gaat de bodemtemperatuur ook pas omhoog en beginnen de gewassen echt te groeien. Wij laten ze eerst goed wortels en blad maken en geven ze dan pas water. Op een gegeven moment moet je wel, maar met deze brandstofprijzen is beregenen een dure aangelegenheid. Het voordeel van het weer is wel dat het ideaal is om te schoffelen.”

Aardvlooien aanpakken

De plantingen waarin Verimark werd gebruikt hebben geen last van aardvlooien, waar Tracer werd gebruikt is dat wel het geval. “Daar gaat mij vader een behandeling uitvoeren met een insecticide om ze onder de duim te houden.”

‘Afnetten’ tegen wild

Verder vragen duiven en hazen de nodige aandacht. “De 8-centimeters zaten onder microklimadoek, de 6-centimeters deels ook en deels onder wildnet. Alle gewassen die we nu planten moeten we meteen ‘afnetten’. Op een stuk waar de planten wat kleiner bleven, hebben we weer microklimadoek gelegd om ze wat extra te laten groeien en het wildnet hebben we dan weer op een jongere planting gelegd. Zo bezorgt dat wild ons een hoop extra werk, maar doen we het niet dan blijft er niet veel over van wat je geplant hebt.”

Auteur: Stan Verstegen

De Wit
Santino De Wit teelt met zijn broer Damian en zijn vader Dick in Hoogkarspel (N.-H.) 56 hectare bloemkool, waarvan 6 hectare winterbloemkool
Meer over


Beheer