Doorgaan naar artikel

Beperkte beschikbaarheid Marokkaanse tomaten stuwt prijs

Marokko legt uitvoer van tomaten aan banden. De beschikbaarheid op de vrije markt nam al af en stuwde de Europese tomatenprijzen op een breed front.

Marokko wil de tomatenexport beperken om tijdens de Ramadan prijzen en beschikbaarheid voor eigen inwoners te verbeteren. In berichten over de aangekondigde quota wordt niet toegelicht hoeveel de export zal afnemen voor de Ramadan van 22 maart tot 20 april. Ook telersorganisatie Fifel gaf daarop geen commentaar. Ook in 2022 was de Marokkaanse export teruggeschroefd om maatregelen van de oorlog in Oekraïne op te vangen voor de burgers.

Stevig prijseffect

Deze onvolledige berichten worden wel bevestigd door analisten van groothandelsmarkten. Dat blijkt ook uit noteringen op de Duitse en Franse groothandelsmarkten. Vorige week werd op Duitse groothandelsmarkten al zichtbaar dat het Marokkaans product beperkt beschikbaar was. Daardoor stegen de noteringen die week voor vrijwel alle rassen. In sommige gevallen was die zeer fors. In Frankfurt, bijvoorbeeld, kosten Spaanse trostomaten in het formaat van 5 kilo tot € 22. Vanwege de hoge prijzen namen klanten op sommige plaatsen hun toevlucht tot de goedkopere klasse II-aanbiedingen, meldt het bureau BLE dat de prijsnoteringen bijhoudt. De analyse gaat over week 7. Ook in week 8 werden prijzen op Duitse groothandelsmarkten verhoogd. Losse Marokkaanse tomaten (47-57 millimeter) kostten per 6 kilo daar deze week € 16, tegen gemiddeld € 12 de week ervoor.

In Duitsland wordt de tomatenaanvoer verzorgd door Spanje, Turkije en Marokko. Italië en Nederland hebben met cherrytomaten ook een aandeel op die markt. De prijzen stegen in week 7 naar boven de € 7 per kilo, een stijging van € 0,45 in een week. Daarmee ligt de prijs net boven het peil van vorig jaar.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin