Doorgaan naar artikel

Bemiddelingsplatforms: nu nog meer aanbod dan vraag

Foto: Stan Verstegen

Foto: Stan Verstegen

De twee bemiddelingsplatforms helponsoogsten.nl en werkenindelandentuinbouw.nl bestaan ongeveer drie weken. Op dit moment is er meer aanbod aan arbeidskrachten dan vraag naar personeel.

De bemiddelingsplatforms helponsoogsten.nl en werkenindelandentuinbouw.nl voorzien erin dat regionaal naar arbeidskrachten kan worden gezocht. De eerste matches zijn inmiddels gerealiseerd. Individuele telers die gebruikmaken van deze platforms zijn enthousiast en positief over de snelheid waarmee de ontwikkeling van de platforms tot stand is gekomen, meldt LLTB.

Toenemende vraag verwacht

De verwachting is dat met name voor seizoenwerkzaamheden de komende periode meer vraag komt naar werknemers. Een groot deel van deze personeelsbehoefte wordt versterkt door de verwachting dat internationale werknemers, die normaal gesproken deze werkzaamheden uitvoeren, minder of zelfs geheel niet naar Nederland kunnen reizen om te werken. In dat geval staan werkgevers voor de uitdaging om de personeelsbehoefte op een andere manier in te vullen.

Grensproblemen

Bij LLTB aangesloten leden ervaren inmiddels problemen aan de grenzen, maar ze vertrouwen er nog steeds op dat de internationale werknemers waar zij al jaren mee werken naar Nederland zullen komen. Mocht dat niet het geval zijn, dan hebben de werkgevers vertrouwen in de uitzendbureaus waarmee zij samenwerken. De ondernemers zien de bemiddelingsplatforms als een goede aanvullende voorziening. Daarbij komt dat de platforms nog niet bij iedereen bekend zijn, aangezien ze binnen een tijdsbestek van slechts enkele weken zijn ingericht.

Platforms voorzien in behoefte

De organisaties in de land- en tuinbouw zijn positief over het feit dat zij voor de ondernemers een voorziening hebben ontwikkeld die voorziet in een behoefte en hen een basis biedt voor personeelsvoorziening. Zij benadrukken bij leden dat het verstandig is tijdig kennis te maken met de platforms als serieuze optie om in de arbeidsbehoefte te blijven voorzien op het moment dat zich problemen voordoen. Achter de platforms zit een samenwerking met ABU, NBBU en UWV.

Beheer
WP Admin