Doorgaan naar artikel

Belorta wil naar 100 hectare met clubpeer Fred

Roodgeblost en smakelijk, kanttekeningen zijn zwakke groei met te weinig vitaliteit. Dat is peer Fred.

Op de Opendeurdag van onderzoeksinstelling Pcfruit in Sint Truiden (B.) was de nieuwe roodgebloste peer Fred het meest besproken perenras. Het ras dat door proefstation ACW Wädenswil in Zwitserland is gekweekt, is een kruising tussen de rassen Verdi en Harrow Sweet.

Wat betreft boom en vrucht is voor kenners duidelijk het ras Verdi als ouder herkenbaar. Wel waarschuwt onderzoeker Ann Gomand voor de zwakke groei van het hoogproductieve ras. De vitaliteit hoeft met de juiste teeltmaatregelen geen probleem te zijn. Zoveel mogelijk blos plukken is wel de uitdaging tijdens het onderzoek, zegt Gomand. De rode blos richting pluk wordt minder zoals telers dat bij veel rode perenrassen kennen. Als je erg laat plukt, kunnen vruchten zelfs weer bijna groen worden. Het ras is een bewaarpeer, maar lange bewaring zoals bij Conference vraagt om meer bewaaronderzoek.

Opvallend goede smaak

Het ras scoort erg goed in smaakproeven en komt vaak voor in de top drie. De smaak doet aan de in Vlaanderen veel geteelde Dureandeau denken. De textuur van rijpe vruchten is steviger dan we van rassen als Conference en Doyenné du Comice gewend zijn. Een echt voordeel volgens Gomand is de pluk die twee tot drie weken na de pluk van Conference valt. De vruchtmaat wordt al snel 65 millimeter of meer als de bomen minder vol hangen.

Nieuw clubras Belorta

Peer Fred werd in dezelfde week door de Vlaamse afzetcoöperatie BelOrta gepresenteerd als haar nieuwe clubras, waarvan BelOrta de rechten voor de Benelux heeft. Belorta brengt dit jaar een bescheiden volume van Fred op de markt. Maar een doelstelling van 100 hectare Fred in 2025 zal dit perenras snel een volume van betekenis worden.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Wouter van Teeffelen

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin