Doorgaan naar artikel

BelOrta verhoogt teruggave telers bij jubileum

Foto: BelOrta

Foto: BelOrta

BelOrta bestaat 5 jaar. De veiling verhoogt de coöperatieve teruggave aan haar telers in 2018 van 1 naar 1,5% van de aanvoerwaarde.

Dat heeft de Raad van bestuur besloten voor de komende 12 maanden. BelOrta behaalde een winst na belastingen (en teruggave) van € 3,6 miljoen. Een deel daarvan keert de veiling uit aan haar aandeelhouders in de vorm van 6% dividend.

Volgens financieel manager Jo Op de Beeck van BelOrta geldt de teruggave voor bestaande en nieuwe leden. De afzetorganisatie legt jaarlijks een voorziening aan waardoor bij gunstige resultaten de teruggave kan worden uitgevoerd.

Belang komkommer gedaald

Er werd met groenten en fruit een omzet gerealiseerd van ruim € 439 miljoen. Dat betekent een omzetstijging van 6,5%. De omzet van tomaten blijft met 30% het belangrijkste. Opvallend is de daling van het belang van de omzet komkommer (10,64 naar 7,13%) en de groei bij hardfruit door het aantrekken van nieuwe leden uit de oude Haspengouwveiling.

GMO

De afzetorganisatie BelOrta mag (naast de teruggave) jaarlijks maximaal 1,75% van de aanvoerwaarde laten terugvloeien naar telers uit de GMO-steun. Dat was in 2017 € 4,15 miljoen aan vooral steun voor uitgaven voor biologische gewasbescherming en aanschaf van entmateriaal of teeltbegeleiding.

In 2017 werd aan 315 telers 50% van de premie voor een oogst-&hagelverzekering vergoed. Daarbij steeg het aantal hardfruitbedrijven van 94 naar 123, maar daalde het aantal glasgroentebedrijven met zo’n verzekering licht. Ook dat gaat om GMO-steun.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin