Doorgaan naar artikel

BelOrta: ToBRFV-segment in tomaat en piek in komkommer

BelOrta bundelt de afzet van ToBRFV-resistente rassen. Het komkommerareaal groeit met 25 procent. In de bemiddeling wijzigen zaken.

De coöperatie uit Sint-Katelijne-Waver maakt haar resultaten van de areaalenquête bekend. Zo daalt het areaal tomaat met 8 procent, vooral in trostomaten. Tomaat is het grootste product van de coöperatie. BelOrta meldt dat forse verschuivingen tussen de tomatensegmenten te maken hebben met de opkomst van ToBRFV-resistente rassen. Bij trostomaten is een nieuw segment ingericht, genaamd Marquis, dat alleen rassen met ToBRFV-resistentie bevat. Dat extra segment zorgt voor een forse daling in het tomatensegment Princes (26 procent) en Elite (33 procent). Het areaal losse tomaten daalt 3 procent, vooral in het grovere segment (Baron).

In 3 komkommerteelten groei

Door nieuwe telers en overschakelaars naar komkommer stijgt daar het areaal 25 procent. De stijging is zowel bij de jaarrond teelt als in de combinatieteelt, zoals de herfstteelt. Daarbij wordt eerst een andere gewas geteeld. Voor alle 3 de komkommerteelten voorziet BelOrta dezelfde areaalstijging, zo blijkt uit de areaalenquête.

De Belgische veilingen BelOrta, REO en Hoogstraten werken samen in LAVA voor bemiddeling. Dat blijft zo voor jaar- en seizoensafspraken bij tomaten (los en tros), komkommer, paprika, witlof en bloemkool. Bij weekbemiddeling (weekcontracten) blijft dat zo voor komkommer, maar voor andere producten heeft BelOrta dit jaar zelf de weekbemiddeling ingezet.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin