Doorgaan naar artikel

BelOrta opent modern fruitpakstation vlak voor fusie

belorta fruitpakstation premium

Hoofdkantoor BelOrta. Foto: BelOrta

BelOrta start het nieuwe fruitseizoen met de opening van een hypermodern fruitpakstation, nog zonder zekerheid van een fusie met BFV.

De Vlaamse minister van Economie, Innovatie, Werk en Landbouw, Jo Brouns, opent op vrijdag 25 augustus het nieuwe innovatieve fruitpakstation van BelOrta. Dat vergde een investering van € 20 miljoen. Het is niet te verwachten dat BelOrta dan kan zeggen dat de aangekondigde fusie met Belgische Fruitveiling rond is. De Vlaamse kartelautoriteiten zullen mogelijk in september of oktober een besluit bekend maken over de aanvraag. Dat besluit is uitgesteld en stond gepland in juni.

Los van fusie

De nieuwbouw staat los van de fusie. Na de verwachte integratie met BFV zal BelOrta ongeveer 220 miljoen kilo peren verwerken en 100 miljoen kilo appelen. Niet alles zal via dit pakstation gaan. De capaciteit is in het begin ingeschat op 40 miljoen kilo per jaar. “Met deze state-of-the-art-investering, uniek voor West-Europa, zetten we een enorme stap vooruit in onze ambitie om nog beter te kunnen inspelen op de verwachtingen van onze hardfruittelers en vragen van onze binnen- en buitenlandse klanten. Het biedt ons de kans om toe te treden tot een select gezelschap van mondiale vermarkters van appels en peren”, zo stelt BelOrta in een persbericht.

Belang van voorsorteren

De nieuwbouwlocatie bevat twee volautomatische optische sorteerlijnen voor zowel de appelen als de peren. Door voor te sorteren kan het mindere fruit tegen lagere kosten verwerkt worden, waarmee de investering leidt tot kostendaling voor telers.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin