Doorgaan naar artikel

BelOrta en Hoogstraten onderzoeken fusie

Veiling Hoogstraten en BelOrta onderzoeken een fusie tot een toonaangevende partij op de Noordwest Europese afzetmarkt.

De organisaties maken het plan bekend in een persbericht. Mocht de fusie tot stand komen, dan ontstaat een partij met een productomzet van € 430 miljoen met groente en € 187 miljoen met fruit, zo blijkt uit omzetgegevens van beide veilingen over 2016.

Fusiecomité

De respectievelijke besturen beslisten donderdag hun toestemming te geven tot oprichting van een ‘fusiecomité’. Op deze wijze wensen BelOrta en coöperatie Hoogstraten samen hun doelstelling van ‘duurzame afzet van groenten en fruit aan een faire prijs sterker en beter te verwezenlijken’.

Veiling Zundert, gelieerd aan veiling Hoogstraten, laat weten eerst de verdere plannen af te wachten. Rinie van Tilburg, voorzitter van CLTV Zundert zegt vanmorgen te zijn ingelicht over de plannen.

Geen juridische belemmeringen

Voor de fusie lijken weinig juridische belemmeringen. Het Vlaamse ministerie van Landbouw schreef afgelopen maand in een rapport over onder andere mededing dat bij fusies niet meer naar het nationale marktaandeel gekeken moet worden, maar naar het Europese en soms zelfs naar het aandeel op de wereldmarkt.

Klein aandeel in Europa

Als alle Belgische groente- en fruitproducenten zich zouden aansluiten bij één overkoepelende producentenorganisatie (PO) of unie van PO’s (UPO), dan nog maakte de totaliteit slechts 1% uit van het Europese areaal en 1,8% van de Europese productiewaarde, aldus het ministerie. “Een producentenorganisatie met enkele tientallen of zelfs honderden leden moet er dus niet van dromen om ooit een dominante positie te krijgen op de groente- en fruitmarkt”, aldus het Vlaamse ministerie van Landbouw in het rapport.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin