Doorgaan naar artikel

BelOrta bereidt zich voor op stoppen oudere telers

Vergrijzing onder telers van Belorta kan het productassortiment over vijf jaar beïnvloeden.

Bij de Belgische veiling stroomt jaarlijks 5% van de leden uit door met name de leeftijd. Het aantal leden bedraagt naar schatting 1.250. Opvolging is ook in België voor met name kleinere bedrijven dus lang niet zeker. Van de bestaande teeltbedrijven heeft de helft geen opvolger, terwijl 30% van de bedrijven dat niet weet.

Teelten verdwijnen

Met die kennis uit een enquête keek BelOrta naar het productaanbod over vijf jaar. Dan ziet de veiling dat bij de meeste producten deze telers een klein aandeel in het areaal hebben. Toch is bij een aantal teelten dan te verwachten dat deze verdwijnen uit het assortiment. De commerciële afdeling van BelOrta is er verantwoordelijk voor de deze teelten onder de aandracht gebracht worden van bestaande bedrijven.

Over vijf jaar verwacht overigens driekwart van de telers van BelOrta dat hun bedrijf niet anders wordt gerund dan op dit moment. Van 8% van de telers is bekend dat ze uitbreidingsplannen hebben.

Opvolging in Nederland

In Nederland zijn cijfers over opvolging anders uitgedrukt. Zo gaf in 2020 circa 73% van de glasgroentebedrijven aan over vijftien jaar nog te bestaan. Bij vollegrondsbedrijven was dat percentage 57 en bij fruitbedrijven 53. Of de energiecrisis deze cijfers nog beïnvloeden, is niet duidelijk.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin