Doorgaan naar artikel

Belgische veilingen zien stevige marktwerking klok

De omzet van witlof en prei spoot omhoog in 2023 bij een beetje minder aanvoer op Belgische veilingen. Tegelijk bleek dat de komkommeromzet van Belgische veilingen daalde door een forse aanvoerstijging.

Opgeteld steeg de omzet prei en witlof door de stevige marktwerking met € 29 miljoen. Daarmee zijn deze producten bijna geheel verantwoordelijk voor de totale omzetgroei bij groente van € 743 naar € 777 miljoen bij de Belgische veilingen. Daar staat een omzetdaling bij fruit tegenover, blijkt uit het jaarverslag van koepel van Belgische veilingen VBT.

Tekorten leiden tot pieken

Voor prei was de aanvoer 16 procent lager in 2023, maar de omzet van het product steeg 53 procent. Daarmee heeft de aanvoerdaling zeer sterk doorgespeeld op de prijs die de veilingen ontvingen dat jaar. Bij witlof is hetzelfde beeld zichtbaar. De aanvoer daalde 11 procent maar de omzet steeg 35 procent. Zo’n sterke schommeling wordt gestimuleerd door de veilklok. Tekorten in de aanvoer de markt kunnen daarbij oplopen tot grote prijsschommelingen.

Bij prei is REO de belangrijkste preileverancier van België met vooral afzet naar Franrijk, Spanje en Duitsland. De prijsstijging is vooral het gevolg van een kleiner areaal en een lastig einde van het jaar met torenhoge prijzen. REO noteerde preiprijzen van € 0,87 per kilo in 2023 tegen € 0,47 in 2022. Bij witlof stegen prijzen van € 0,81 naar € 1,35 in 2023 door een beperkte afname van de productie.

Komkommers overvoerd

Bij komkommer is tegenovergestelde te zien. De aanvoer op de Belgische veilingen steeg 167 miljoen stuks naar 226 miljoen stuks. De stijging was vooral bij BelOrta en drukte de prijs met zeker € 0,12 per stuk, waardoor een omzetdaling van € 7 miljoen genoteerd werd.

De fruitomzet van Belgische veilingen daalde 8 procent. De aanvoer aardbeien daalt nu enkele jaren op rij, dat geldt ook voor de aanvoer appelen en peren. De omzet aardbeien is met € 181 miljoen wel groter dan de omzet appels en peren opgeteld (€ 34 miljoen en € 102 miljoen).

Onafhankelijk onderzoek

De cijfers staan in het jaarverslag van koepel VBT. De VBT is verheugd met de veranderde toon uit Brussel over eisen voor land- en tuinbouw, maar noemt de financiering van onafhankelijk onderzoek een lastig punt, net als de energietransitie van de glastuinbouw. De verwarming is nog grotendeels fossiel.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin