Belgische veilingen bundelen fruitaanbod verder

05-04-2019 | Laatste update op 25-07 | |
Jonge percelen hoeven niet extra bemonsterd te worden op chloormequat. - Foto: G&F
Jonge percelen hoeven niet extra bemonsterd te worden op chloormequat. - Foto: G&F

De crisis in hardfruit leidt tot een Belgische fruitbundeling door toetreding van de Belgische Fruitveiling (BFV) tot veilingkoepel LAVA.

Dat maken beide organisaties bekend. De stap betekent een bundeling van vooral het hardfruitaanbod. De LAVA-veilingen zetten samen af via bemiddeling. Bovenal is het een stap naar een strak uniform kwaliteitsbeleid bij alle Belgische fruitpartijen. De mededeling komt 2 weken na een verdere inzinking van de perenafzet. Sindsdien wordt er onderling wel gewezen naar oude peren bij de concurrerende veiling. Daaraan moet met deze stap een einde komen.

Strak kwaliteitsplan

De kwaliteitscontrolediensten van BelOrta en BFV gaan samen met andere veilingen een uniform kwaliteitsbeleid uitbouwen en onderlinge controles gaan uitvoeren. Aanvullend zal er met handelaren en exporteurs overleg plaatsvinden over het kwaliteitsbeleid. De verbetering is nodig om de concurrentiepositie van Belgische fruit te versterken op een markt met veel fruitaanbod en steeds meer grote afnemers.

GMO-component

LAVA is een unie van producentenorganisaties en erkend voor de GMO-regeling. Beide organisaties zeggen zich te blijven inzetten voor een betere regulering van de markt met zaken als hagelverzekering en producentgerichte acties naast middelen voor innovatie, onderzoek en ontwikkeling van de fruitteelt.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer