Doorgaan naar artikel

Belgische groenteverwerkers vragen uitzondering bij droogtemaatregelen

Oogst van sperziebonen op archiefbeeld. De groenteverwerkende industrie is voor de bedrijfsprocessen in grote mate afhankelijk van water - Foto: Henk Riswick

Oogst van sperziebonen op archiefbeeld. De groenteverwerkende industrie is voor de bedrijfsprocessen in grote mate afhankelijk van water - Foto: Henk Riswick

De Belgische groente- en aardappelverwerkende bedrijven Vegebe en Belgapom vragen om een uitzonderingspositie van de voedingssector als het gaat om noodzakelijk te nemen droogtemaatregelen.

De voedingssector moet als essentiële sector ontzien worden wanneer de productie van de industrie moet worden stilgelegd of teruggeschroefd bij aanhoudende droogte. Dat geven de groente- en aardappelverwerkende bedrijven Vegebe en Belgapom aan de Belgische Droogtecommissie aan. Het is volgens een bericht op Vilt.be vooral de uitspraak van professor Patrick Willems die zorgen baart. Hij stelde dat de West-Vlaamse fabrikanten van diepvriesgroenten één van de sectoren kunnen zijn waar de productie mogelijk moet afgeschakeld worden als de droogte aanhoudt.

Beschikbaarheid (drink)water

De groenteverwerkers zeggen te begrijpen dat de overheid maatregelen moet nemen om waterschaarste te voorkomen, maar tegelijk vraagt het dat er rekening wordt gehouden met de impact van die maatregelen. De groenteverwerkende industrie is voor de bedrijfsprocessen immers in grote mate afhankelijk van de beschikbaarheid van water. Gezien de aard van de producten moet een deel van dit water bovendien van drinkkwaliteit zijn. Het opleggen van specifieke droogtemaatregelen zou neerkomen op het terugschroeven of afschakelen van de productie.

Oogstverliezen

Volgens Vegebe en Belgapom ondervinden de oogsten voor het zoveelste jaar op rij hinder van de extreme weersomstandigheden. Voor sommige gewassen, zoals erwten en bonen, lopen de oogstverliezen op tot 20 à 25%. Er zijn ook percelen waar helemaal niets geoogst gaat worden.

Beheer
WP Admin