Doorgaan naar artikel

Belgische groente- en fruitafzet stabiliseert door crisis

Komkommer levert een belangrijke bijdrage aan omzetgroei van groente in België in 2022. - Foto: Jan Sibon Fotografie

Komkommer levert een belangrijke bijdrage aan omzetgroei van groente in België in 2022. - Foto: Jan Sibon Fotografie

Na twee jaar van sterke omzetgroei daalde de opgetelde omzet van Belgische veilingen in 2022 met ongeveer 1 procent tot € 1,107 miljard.

In 2020 groeide de omzet van de Belgische veilingen 9 procent onder koepel VBT. Die stijging bedroeg 4 procent in 2021. Afgelopen jaar was daar dus de daling van de omzet van 1 procent. Niet duidelijk is hoeveel procent van de Belgische telers aangesloten is bij een veiling en of daarin verschuivingen zijn.

De daling van de omzet van Belgische veilingen komt vooral van fruit (7 procent). Voor groente steeg de omzet nog wel met 2 procent, vooral door hogere prijzen in met name komkommer. De aanvoer daalde met 6 procent in fruit en 2 procent in groente. Toch blijft de verhouding in de omzet groente en fruit gelijk, met 67 procent van de omzet in groente en 33 procent in fruit.

Omzet BelOrta groeit

De omzet van de marktleider BelOrta steeg in 2022 als enige grote afzetpartij naar € 492,3 miljoen. Dat was € 484,8 miljoen in 2021. Andere veilingen lieten een daling zien of gelijke omzet (REO € 217,6 miljoen).

Oorzaken van de stabilisering zijn de gestegen energieprijzen en de verstoring van de EU-markten voor groente en fruit, stelt koepel VBT. Zij zien daar een groot gevaar voor de teeltbedrijven. “Bovendien vormden de stijgende kosten voor energie, verpakkingen, transport, meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen en lonen een ernstige bedreiging voor de rentabiliteit van de bedrijven in de volledige groente- en fruitsector. Hierbij stellen we met een wrang gevoel vast dat de tuinders opnieuw de rekening van dergelijk conflicten voorgeschoteld krijgen”, zo schrijft VBT.

Beheer
WP Admin