Doorgaan naar artikel

Belgische bemiddeling groente daalt

De bemiddelingsverkoop van Belgische groenteveilingen kelderde in 2011 met 45 procent naar 21,9 miljoen euro.

Afnemers wilden zich door afnemend vertrouwen minder vastleggen op volumes en prijzen, stelt koepel voor zes Belgische veilingen Lava.

Een deel van de daling wordt veroorzaakt door lagere prijzen onder invloed van de Ehec-crisis en overproductie. De afnemers zagen betere inkoopkansen op de dagmarkt, gezien de lagere volumes.
Bij tomaten werd afgelopen jaar 6,5 procent van de aanvoer bemiddeld, dat was 9,8 procent in 2010; bij trostomaten daalde dat aandeel van 10,6 naar 6,6 procent van de aanvoer. Bij komkommers daalde het aandeel van 6,5 naar 3,5 procent bemiddeling (in stuks).

Net als bij tomaten is de daling minder fors als naar absolute aantallen gekeken wordt. De Belgische veilingen voerden namelijk van beide producten meer product aan. De totale komkommeraanvoer (klok en bemiddeling) steeg op de veilingen opgeteld namelijk van ruim 92 miljoen naar 115 miljoen stuks. Die extra aanvoer is dus vooral op de dagmarkt afgezet.

Datzelfde beeld is zichtbaar bij vollegrondsgroenteproducten als prei, witlof en bloemkool. De bemiddeling van broccoli steeg nog wel. Met 14,3 procent is dat het product met de relatief grootste bemiddeling.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Jeroen Verheul

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin