Doorgaan naar artikel

Belgisch-Franse afzetplannen groente vorderen

Volgens de Belgische REO veiling in Roeselare zit er vooruitgang in gesprekken met Bretonse en Vlaamse coöperaties over plannen voor gezamenlijke afzet.

Al meer dan vier jaar wordt daaraan onder de titel Freshcoop gewerkt, maar REO-voorzitter Rita Demaré signaleert dat het vertrouwen groeit om samen te werken aan een transparante en coöperatief georganiseerde marktplaats. “Essentieel is hierbij het focussen op samenwerking en het openstellen van het aanbod aan een zo breed mogelijke markt. De eerste stap daarvoor is al gezet met het aanbieden van Franse en Vlaamse bloemkool op de REO-klok.”

De plannen werden in 2012 opgestart voor de producten bloemkool, prei, tomaat, witloof en paprika. Onduidelijk is of het internationale afzetplan nog altijd om deze producten gaat.

Thuismarkt

Noord-Frankrijk wordt door REO de tweede thuismarkt genoemd, waar omzetgroei gegenereerd wordt. De REO Veiling boekte in 2016 een omzetstijging van 7% tot €177,2 miljoen. Het jaar werd getekend door wateroverlast en droogte waardoor Europees breed een tekort aan groente bestond, zo verklaart voorzitter Paul Demyttenaere de groei. “Het weer was een Europees verhaal, waardoor er eigenlijk een tekort was aan groente. Dat heeft natuurlijk wel de prijzen gestuwd.” De omzetstijging komt volledig op het conto van hogere prijzen. De aanvoer daalde licht (1%), zo blijkt uit de jaarcijfers die de veiling zelf bekendmaakte.

Middenprijzen

De cijfers van REO tot november op productniveau laten zien dat de kiloprijs voor prei (het belangrijkste product voor REO) in 2016 met 51 cent, circa 5 cent boven het niveau van 2015 lag. De prijs voor trostomaten lag met 74 cent wel 10 cent achter op 2015, voor losse tomaten was dat prijsverschil kleiner (70 cent in 2016 tegen 73 cent in 2015).

Voor losse tomaten daalt de omzet trouwens. Met €30,1 miljoen bleef de komkommeromzet op peil bij REO. Ook de middenprijs was met 35 cent relatief stabiel afgelopen jaar. Bij champignons, aardbeien (€1,53) en courgette (19 cent) lag de middenprijs iets boven die van 2015.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin