België wil betere huisvesting plukkers met GMO-geld

28-06 | Laatste update op 13-09 | |
Huisvesting op teeltbedrijven. - Foto: Ton van der Scheer
Huisvesting op teeltbedrijven. - Foto: Ton van der Scheer

België (Vlaanderen) wil GMO-gelden inzetten voor betere huisvesting voor personeel. Europa stelt vragen.

In het Vlaamse plan voor het nieuwe stelsel van Europese landbouwsubsidies (GLB) zijn ook voor GMO-subsidies in groenten en fruit nieuwe accenten gelegd. Het gaat om sociale investeringen die producentenorganisaties in hun operationele programma’s kunnen opnemen. Die programma’s zijn lijsten van acties waarvoor subsidie kan worden aangevraagd. Enkele honderden Nederlandse telers zijn via Belgische afzetorganisaties aan deze Vlaamse GMO-regels gebonden.

Bij sociale investeringen is het GLB-plan voor Vlaanderen vrij concreet. “Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld investeringen om de accommodatie van de seizoensarbeiders te verbeteren.” Via deze investeringen wordt er aandacht besteed aan de arbeidsvoorwaarden en omstandigheden in de groenten- en fruitsector, zo staat in het GLB-plan.

De Europese Commissie heeft de plannen doorgenomen en opmerkingen gemaakt over de sociale investeringen. Het is niet mogelijk om voor basiszaken als infrastructuur steun aan te vragen. Vlaanderen wordt gevraagd dit onderdeel toe te lichten en te bekijken of deze passen in de Europese regelingen.

Ook heeft de Europese Commissie vragen gesteld over de Vlaamse plannen om toe te werken naar een gezonder dieet van consumenten. Daarvoor zijn middelen beschikbaar, de Europese Commissie wil daarvoor de ambitie zien in de plannen van Vlaanderen.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer