België onderzoekt spoor plantgoed ToBRFV

05-02-2021 | Laatste update op 13-05 | |
Archiefbeeld van PCR-tests. Deze zijn voorgeschreven in ToBRF-diagnoseonderzoek. - Foto: Gerard Boonekamp
Archiefbeeld van PCR-tests. Deze zijn voorgeschreven in ToBRF-diagnoseonderzoek. - Foto: Gerard Boonekamp

Na de vondst van ToBRFV op een tomatenbedrijf in Antwerpen onderzoekt België andere bedrijven met plantgoed uit dezelfde partij. Dat leidt tot dusver niet tot andere vondsten, laat het Federale Agentschap voor de Veilligheid van de Voedselketen (FAVV) weten.

FAVV is de Belgische toezichthouder op plantenziekten, zoals de NVWA in Nederland.

In België zijn eind 2020 twee besmettingen geconstateerd. De eerste vondst was in een kleine proefopstelling in een afgesloten serrecompartiment van een universiteit, de tweede bij een tomatenteler in de provincie Antwerpen. “Omwille van privacyredenen kunnen we niet ingaan op de vraag hoe groot de omvang van het bedrijf is”, stelt FAVV. De vondst werd eind vorig jaar gemeld aan de EU en plantgezondheidsplatform Eppo.

Onderzoek rapporteren

Een vervolgonderzoek loopt in België: “We onderzoeken op dit moment ook de tomatenbedrijven die verdacht plantengoed hebben gekregen. Tot nu toe zijn geen andere besmette bedrijven gevonden”, laat de FAVV-woordvoerder weten. Bij de opvolging van het besmette bedrijf is de aanpak van FAVV gelijk aan de aanpak van de NVWA.

België doet ook reguliere monitoring op ToBRFV bij Belgische bedrijven. Dat volgt uit EU-maatregelen na de uitbraak in verschillende landen. België heeft in 2020 circa 500 monsters onderzocht op ToBRFV, daarbij is het virus niet gedetecteerd, stelt FAVV. Daarover moeten landen voor 30 april rapporteren bij de EU.

Geen paniek

VBT, de koepel van afzetorganisaties in België, laat in een beknopte reactie weten dat de vondst in België zorgelijk is, maar niet tot paniek leidt in de bedrijven, omdat telers en veilingen voorbereid zijn.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer