België en Nederland hebben meer Conference

30-07-2013 | Laatste update op 01-08 | |
België en Nederland hebben meer Conference

De officiële Belgische oogstvoorspelling voor Conference wijst op een groei van 9 procent ten opzichte van 2012.

Samen komen Nederland en België op een oogst van naar schatting 466.000 ton Conference; in het gunstige afzetjaar 2012 was dat 388.000 ton, maar in het lastige afzetjaar 2011 bedroeg de gezamenlijke oogst 550.000 ton. De Belgische oogstramingen werden maandag vrijgegeven door de afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling (ADLO) van het Vlaams departement Landbouw en Visserij, in samenwerking met de Boerenbond, de Belgische Fruittelersorganisatie, het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties, de veilingen en de statistiekdienst van de federale overheid

In Nederland circuleerden de laatste weken berichten dat de Belgen stevig vorstschade hebben geleden en dat de opgetelde Conference-oogst in België en Nederland iets boven het niveau van 2012 zou uitkomen, maar de oogst lijkt iets ruimer dan op basis van deze verwachting mag worden aangenomen.

Overigens meldt België wel een 9 procent kleinere appeloogst ten opzichte van vorig jaar. Nederland heeft juist een 6 procent hogere oogst dan vorig jaar. Beide landen blijven met appels ver achter bij 2011. België oogst 34 procent minder en Nederland 28 procent minder. Die vooruitzichten zijn dus iets gunstiger voor Jonagold.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer