Belgen vrezen voor intrekking middel tegen Phoma

16-10-2017 | Laatste update op 03-08 | |
Foto: Groenten&Fruit
Foto: Groenten&Fruit

In België heeft Tecto een toelating tegen Phoma in witlof. De MRL van de actieve stof van Tecto gaat per 21 januari 2018 omlaag van 1 milligram per kilo naar 0,05 milligram. Dat betekent dat daar al rekening mee moet worden gehouden bij rooien en inslag van de huidige wortels.

Om overschrijdingen van de nieuwe MRL te voorkomen, hebben de Vlaamse overheid, de veilingen BelOrta en REO, KDT, LAVA, SANAC en de praktijkcentra de Nationale Proeftuin voor Witloof (NPW) en Inagro de risicosituaties in kaart gebracht.

Goede werking tegen zwartrot

De betrokken organisaties roepen alle telers op zich strikt te houden aan de strenge toepassingsvoorwaarden. De vrees heerst dat als er ook maar één overschrijding van de nieuwe MRL van 0,05 milligram per kilo wordt vastgesteld, het middel voor de Belgische witlofsector voorgoed verloren zal zijn. De actieve stof thiabendazool in het middel Tecto heeft een goede werking tegen Phoma exigua ofwel zwartrot. Er zijn in België geen alternatieven voor de behandeling van witlofwortels tegen deze schimmelziekte.

Foto: Groenten&Fruit

Foto: Groenten&Fruit

Aandachtspunten bij toepassing

Bij de aandachtspunten voor telers gaat het om het exact toepassen van de toegelaten concentratie. Dan komt het aan op het aanpassen van de verneveling aan de aanvoer van de wortels en het afstemmen van de snelheid van de aanvoerband en de dosering van de vernevelingsinstallatie.

Bijvullen van het sproeivat als de aanvoerband nog draait, is uit den boze omdat het product eerst goed opgelost moet zijn. De volle dosering is niet verplicht. Indien de ziektedruk dat toelaat, volstaat een halve dosering. Ook is het niet toegelaten om de wortels te behandelen met douchetechniek of handmatig met een gieter.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur


Beheer