Doorgaan naar artikel

Belgen verhogen prijzen verse en bewerkte groente

Albert Heijn-winkel in België. - Foto: AH

Albert Heijn-winkel in België. - Foto: AH

Recordprijzen in Belgische winkels voor verse groente, maar ook diepvries en conserven.

Het Belgische Statistisch Bureau is traditiegetrouw vroeg met inflatiecijfers. Er valt iets op. Zowel verse groente, diepvries- als conservengroente liggen iets meer dan 15 punten hoger dan een jaar geleden. Dat is het hoogste punt in het afgelopen jaar. Voor diepvriesgroente kwam afgelopen maand een forse prijsstijging tot stand van 5 punten.

Contractbesprekingen

Mogelijk houdt het verband met gesprekken over contracten met leveranciers. Begin november kwamen verwerkers en telers forse prijsverhogingen overeen. Waar de supermarkten tot dusver nog milde prijsverhoding doorvoerden bij diepvriesgroente, kwam in november een stevige correctie. Belgische diepvriesproducenten zijn marktleider in Europa.

Bij verse groente kwamen prijzen in november eveneens op het hoogste punt van dit jaar. De prijzen stegen circa 4 procent. November is de maand van de overgang van de Noord-Europese naar de Zuid-Europese teelt. Afgelopen maand ging die overgang bij verschillende producten gepaard met hogere prijzen dan normaal door productiedaling.

Beheer
WP Admin