Belgen komen bijna 20.00 seizoenswerkers tekort

06-05-2020 | |
Foto: Stan Verstegen
Foto: Stan Verstegen

Omdat Belgische politiediensten seizoenwerkers vaak de grens niet overlieten, is in België een tekort van 15.000 tot 20.000 seizoenwerkers ontstaan.

Theoretisch mochten seizoenswerkers, die vaak uit Oost-Europa komen, volgens Europese regels wel de Belgische grens over, maar door misverstanden werden ze vaak door de politie teruggestuurd, stelt de Belgische Boerenbond vast. Inmiddels hebben de politiediensten van het ministerie van Binnenlandse Zaken de instructie gekregen om buitenlandse seizoensarbeiders wel toe te laten als zij een werkgeversverklaring kunnen overleggen. “Een dergelijke verplaatsing wordt beschouwd als een essentiële verplaatsing”, zegt minister Pieter de Crem.

Tekort inlopen

Door het scheppen van duidelijkheid hoopt de Belgische Boerenbond dat het tekort van 15.000 tot 20.000 seizoenwerkers geleidelijk opgelost gaat worden. De maanden mei en juni zijn drukke maanden in de Belgische land- en tuinbouw. Volgens de Vlaamse minister van Landbouw Hilde Crevits hebben zich inmiddels al meer dan 1.000 mensen aangemeld via de VDAB-website om te helpen bij de oogst in Vlaanderen. Onder hen waren 620 werkzoekenden.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur


Beheer