Doorgaan naar artikel

‘Belgen groeien naar nieuw evenwicht’

In de Belgische afzet staat een interessante nieuwe samenklontering op stapel. REO Veiling en Coöperatie Hoogstraten starten gesprekken over een mogelijke fusie.

Het zou 1.000 teeltbedrijven en een productomzet van meer dan een half miljard euro bij elkaar brengen. De ene partij is vooral sterk in vollegrondsgroente en de andere beoogde fusiepartner is van oudsher sterk in aardbeien en vruchtgroente uit de kas.

Bij elkaar vormen Roeselare En Omgeving en Hoogstraten een blok met een breed assortiment en een omvang waar geen enkele Europese afnemer zich te groot voor moet voelen. Een blok bovendien dat voor telers ook in Nederland en Frankrijk een nog net wat interessantere partij kan zijn dan de 2 afzonderlijk.

Evenwichtiger dan eerdere fusiepoging

De fusie zou van het Belgische veilinglandschap, zeker in de groenteafzet, een tweestromenland maken. De Mechelse veiling Belorta lonkte eerder ook al naar Hoogstraten. Maar die gestrande fusiepoging had niet de evenwichtigheid van wat nu bijeen wil gaan kruipen. Belorta was immers al veel groter dan de toen beoogde fusiepartner, terwijl Hoogstraten en REO qua omvang dichter bij elkaar liggen. Bovendien zou nu ook die eventuele nieuwe partij ‘Hoog-REO-straten’ mooi in evenwicht komen met die nu nog grootste coöperatie Belorta: beide rond de € 500 miljoen en beide met zo’n 1.000 leden.

Foto: Hoogstraten

Foto: Hoogstraten

Toe naar 1 machtig Belgisch blok?

Of dat nieuwe evenwicht het dan ook meteen makkelijker zou maken om in een niet te verre toekomst die twee gelijke stromen harmonisch te laten samenvloeien tot 1 machtig groente- en fruitblok in het hart van Noordwest-Europa, dat is natuurlijk volkomen prematuur. Laat eerst Roeselare en Hoogstraten maar eens tot elkaar zien te komen, om vervolgens te kijken wat dat doet met de dynamiek van de Europese groente- en fruitmarkt. Ook al is het natuurlijk geen wedstrijdje Nederland-België, toch zullen de lijnen van internationale concurrentie én van grensoverschrijdende samenwerkingen zich met het doorgaan van deze fusie zeker en vast significant kunnen gaan verleggen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin