Beleid caravans in kassen niet versoepeld

24-11-2016 | |
Caravanstalling in kassen
Caravanstalling in kassen

Het beleid om caravanstalling toe te staan wordt nu niet versoepeld door de provincie Zuid-Holland. Dat blijkt uit de visie Ruimte en Mobiliteit van de provincie.

Een besluit daarover werd wel aangekondigd en verwacht. De provincie wil eerst nader onderzoek doen naar het beleid voor sanering van verspreide kassen en het beleid over glastuinbouwconcentratiegebieden. Het onderwerp stalling in kassen is doorgeschoven naar een volgende actualisering van het beleid, schrijft Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie.

Verruiming

De gemeente Kaag en Braassem had om een verruiming gevraagd om bedrijven tot vijf jaar toe te staan aan stalling te doen. Of daarmee de weg voor stoppende bedrijven gesloten is, blijft onduidelijk. Wel kan de provincie ontheffing verlenen aan individuele gevallen, zoals vorige week bleek op de GS-vergadering waarin voor drie glastuinbouwbedrijven ontheffing is aangevraagd. In de nieuwe provinciale visie is geregeld dat onder voorwaarden wel kleinschalige activiteiten op gebied van recreatie en educatie mogelijk zijn in kassen. Ook is beschreven dat middelgrote windturbines mogelijk zijn in glastuinbouwconcentratiegebieden.

De Woerd

Uit de stukken blijkt verder dat de gemeente Katwijk de glastuinbouwbestemming voor het verouderde glastuinbouwgebied De Woerd vooralsnog wil behouden. In 2013 is door de gemeente Katwijk in een plan ontwikkeld om De Woerd te tranformeren naar woningbouw en bedrijvenpark, waardoor de bestemming duurzaam glastuinbouwgebied vervalt.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer