Belastingtruc afzet zachtfruit via Cyprus

27-09-2017 | Laatste update op 01-08 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De rechter moet zich in hoger beroep buigen over een afzetconstructie van Nederlandse aardbeien en frambozen via Cyprus waarbij de koper belasting terugvordert.

De verkoper, een Nederlandse commissionair met vestiging in Cyprus legde in 2011 niet langer BTW op, maar verhoogde de factuur voor geleverde aardbeien en frambozen met landbouwforfait. Dat kon omdat de verkoper (commissionair) zelf als teler te boek stond en onder de landbouwwetgeving viel.

Terugvorderen

De Nederlandse koper betaalde deze factuur met de verhoging voor landbouwforfait eerst nietsvermoedend, maar hield later deze bedragen in van nieuwe facturen, omdat de verkoper die belastingen als teler niet afdroeg. De koper wil het teveel betaalde bedrag terugvorderen. De verkoper claimt dat de koper ook deze belasting kan terugvorderen van de belastingdienst en claimt nabetaling van de berekende landbouwforfait. Om dat te onderbouwen last de rechtbank een zittingsdag in.

Rechtstreeks contact

Uit de tussenuitspraak blijkt dat de koper in een rechtstreeks contact met diverse telers in Frankrijk en Nederland bepaalde welke hoeveelheden aardbeien en frambozen zij afnam. De koper stelde de prijs vast, maakte een inkooporder op, waarop die prijs vermeld was, en zond deze naar de telers. Vervolgens zond de commissionair (met vestiging in Cyprus) daarvoor facturen.

Het gaat om een BV met vestigingen in België en Polen. Het is niet duidelijk of deze zaak verband houdt met een eerdere zaak waarbij de constructie via Cyprus ging en het om oogstverkoop ging.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer