Doorgaan naar artikel

Belangenbehartigers blij met plannen gewasbescherming

Foto: Henk Riswick

Foto: Henk Riswick

LTO Nederland, Greenport Holland en Brancheorganisatie Akkerbouw zijn blij dat het ministerie van Economische Zaken het pakket gewasbeschermingsmiddelen gaat ‘vergroenen’.

De belangenorganisaties voor de plantaardige sectoren zijn ook blij dat de toelating van middelen voor kleine toepassingen wordt vereenvoudigd en dus goedkoper wordt.

Minder middelen beschikbaar

De beleidsplannen staan in een brief van staatssecretaris Martijn van Dam aan de Tweede Kamer. Omdat de kosten van de toelatingsprocedure bij kleine teelten niet in verhouding staan tot de markt, vallen middelen weg, terwijl tegelijkertijd de toelating van oude middelen wegvallen. Hierdoor kunnen gewassen steeds minder goed worden beschermd.

De organisaties schatten in dat vooral in de teelt van bollen en bomen vooruitgang kan worden geboekt. Voor kleine toepassingen in andere open teelten, biologische teelten en bloemen- en plantenteelt onder glas zijn meer stappen nodig.

Het ministerie meldt dat op Europees niveau wordt gewerkt aan een lijst met kleine teelten. Voor Nederland worden bloembollen, bomen, vaste planten en de bloementeelt onder glas als kleine teelt aangemerkt.

Middelen per gewasgroep

Daarnaast gaat Nederland werken met zogeheten ‘gewasgroepen’. Middelen worden dan niet meer toegelaten voor de teelt van bijvoorbeeld dahlia, maar op het niveau van ‘zomerbloeiende bol- en knolgewassen’. De partijen zijn niet helemaal tevreden met de aangekondigde plannen.

Voor kleine teelten wil Nederland een grens blijven hanteren van respectievelijk 5.000 hectare bij open teelten en 1.000 hectare bij bedekte teelten. De organisaties zouden graag zien dat deze grenzen worden losgelaten.

Bekijk meer

Delen

Image
Jan Cees Bron

redacteur ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin