Doorgaan naar artikel

Belager Suzuki fruitvlieg mag uitvliegen in VS

Telers in de Verenigde Staten kunnen bij bestrijding van de Suzuki-fruitvlieg hulp verwachten van een wesp uit Zuid-Korea.

Het ministerie van Landbouw in de VS heeft toestemming gegeven om de wesp Ganaspis brasiliensis te laten uitvliegen in de VS. Er is voldoende onderzocht dat deze wesp zich alleen voedt met de Suzuki-fruitvlieg en daarmee geen bedreiging vormt voor de biodiversiteit in de belangrijke teeltgebieden. De aanvraag en het onderzoek is uitgevoerd door de Oregon State University. Het traject duurde 10 jaar.

Enorme schade

De Suzuki-fruitvlieg vormt in de Verenigde Staten een grote plaag. De schade wordt geraamd op € 467 miljoen per jaar, waarvan 20% alleen al in de blauwebessenteelt in Oregon. De extra bestrijdingskosten bedragen naar schatting € 95 miljoen per jaar in blauwe bessen alleen. De introductie van deze natuurlijke vijand kan ertoe leiden dat de kosten voor bestrijding dalen.

Probleem buiten teeltgebieden

Het probleem van de Suzuki-fruitvlieg is dat 95% van de populatie buiten de teeltgebieden leeft en constant zorgt voor aanvulling van de bestreden insecten. Telers moeten daardoor 2 tot 3 keer per week behandelingen toepassen. De wesp zal vooral in die gebieden buiten de teeltgebieden worden ingezet. De Ganaspis brasiliensis legt eitjes in de fruitvlieg, waarna de larve de vlieg uitschakelt.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin