Doorgaan naar artikel

Bejo bouwt nieuwe kassen in Warmenhuizen

Bejo Zaden wil de veredelingskassen op het bedrijventerrein Oudevaart verplaatsen naar de hoofdlocatie aan de Trambaan in Warmenhuizen.

Daarvoor ligt nu een bestemmingsplan ter inzage. Het gaat om de bouw van circa 7 hectare kassen. De gewenste maatvoering van de kassen is een maximum goot- en bouwhoogte van 6 meter respectievelijk 8 meter. Naast de wens om de kassen bij de overige zaadactiviteiten te plaatsen, verwacht Bejo Zaden de komende 10 jaar een omzetverdubbeling en 60% meer activiteiten. Daarvoor is uitbreiding nodig.

Opkweek

Het gaat om een gefaseerde bouw van opkweekkassen en gebouwen met andere zaadbehandelingsfuncties. De kassen zullen als eerste gebouwd worden. Voor de bouw van veredelingskassen gelden aparte ruimtelijke regels. Zo liggen de kassen ten westen van de overige bebouwing van Bejo Zaden. Dit is in verband met de gangbare windrichting de schoonste zijde, wat nodig is voor dit meest besmettingsgevoelige onderdeel van het bedrijf. Ook de groene aankleding gaat gepaard met minder risicovolle elementen (gazon) voor besmetting of invliegen van plagen.

Bejo Zaden heeft verspreid door Nederland kassen voor tests of opkweek van plantenmateriaal. In 2014 schatte Bejo Zaden dat areaal op 100 hectare.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin