Doorgaan naar artikel

‘Behoorlijke wegval door Pythium’

Er kunnen volop komkommers gesneden worden bij Harry van Winden in Made.

De hoge producties met het mooie weer leiden helaas ook tot lage marktprijzen. Daarnaast is het lastig om voldoende personeel te vinden voor de oogst en gewaswerk. “Het lukt nog steeds, we doen ons best, maar het wordt wel steeds moeizamer. Dat arbeidsprobleem maakt het minder leuk, zeker als je in pieken zit met volop komkommers. Behalve het vinden van genoeg arbeid, merk ik ook dat je steeds vaker ongemotiveerde uitzendkrachten krijgt.” Omdat er in drieën is geplant, valt er ook steeds genoeg gewaswerk te doen, zoals planten vastzetten, toppen en ranken goed leggen.

Binnen een paar dagen zag je het al. Het gaf behoorlijk wegval van planten

Pythium-wegval

Een tegenvaller was de aanwezige Pythium, een erfenis vanuit de eerste teelt, die stevig toesloeg in de nieuwe planting. “Binnen een paar dagen zag je het al. Het gaf behoorlijk wegval van planten. Daarom worden er een aantal matten gewisseld voor nieuwe, met nieuwe planten erop.” Op de andere tuin was ook sprake van een deel planten die aangetast waren door Pythium. “Maar wat er over is gebleven, staat er goed bij. Plagen hebben we gelukkig wel onder controle. Al moet je er kort op blijven zitten met biologie uitzetten. Want als je eenmaal te laat bent met het aanpakken van plagen, dan kom je er bijna niet meer vanaf.” Virus is nog niet gevonden. Er begint nu wel een beetje meeldauw in het gewas te komen, zodat een rondje Rocket wordt toegepast.

Hogere etmaaltemperaturen

Als nachttemperatuur wordt op beide tuinen 18 graden Celsius aangehouden. Overdag gaat de instelling naar 19,5 graden. De hogere gerealiseerde etmaaltemperaturen, met de mooie weersomstandigheden, maken dat het gewas lekker blijft groeien. “Terwijl de etmalen ook weer niet al te hoog oplopen, omdat je hoge dagtemperaturen van 26 graden in de kas in de nacht nog wel terug kunt halen.”

De EC in de mat zit rond de 3,5 mS/cm. “We proberen ongeveer 30% drain te realiseren. In de nacht proberen we 8% tot 9% in te teren met de mat, maar niet meer dan dat.

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Harry van Winden

komkommerteler in Made (N.-Br.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin