Doorgaan naar artikel

‘Beheersing rupsen aardige struggle’

Het gewas heeft het vrij zwaar bij Zwingrow in Honselersdijk. Bart van der Valk: “Op het ogenblik zie je toch wel wat tegenslag vanwege het donkere weer, dat samenvalt met een zware plantbelasting.”

“In week 28 haalden we nog geen 9.000 Joules instraling, waar je normaal in die tijd 15.000 Joules per week hebt. We hadden een mooi zettingspatroon, maar er is nu ook wat stagnatie in de zetting.”

De geoogste kwaliteit van de oranje paprika’s is perfect. “We zijn wel wat grof. Dat komt onder doordat nachttemperaturen nog niet hoog zijn geweest, waardoor de voornachten te halen waren. Maar je wilt die voornachten toch zo lang mogelijk maximaal blijven benutten. Straks lukt dat niet meer als de nachten warm worden.”

Bijsturen klimaat

De wisselingen tussen volop zonnige dagen en herfstachtige dagen vraagt continu bijsturen van het klimaat. “Met ineens zon na regenachtig donker weer trekken we het scherm sneller dicht.

Na een voornacht van 16 graden Celsius wordt vanaf 01.30 uur rustig opgestookt naar de dagtemperatuur van 20 graden, die ongeveer een uur voor zonop wordt bereikt. Midden op de dag mag de temperatuur nog even naar 21 graden Celsius gaan. Rond 18.30 uur begint het afbouwen richting voornacht weer.

Hygiëne

Met het donkere weer wordt actief geteeld, zeker nu de periode er aan komt dat de kans op binnenrot toeneemt. “Een beetje luchtig telen heeft nu de aandacht. Een buisje erin, een snippertje lucht erin, zodat je geen stilstaand doods klimaat creëert.”

Verder blijft hygiëne de aandacht houden om binnenrot te voorkomen. “Goed alle rommel opruimen. Gevallen paprika’s oprapen en gelijk onkruid weghalen. In deze tijd van de schoolvakanties zijn daar handjes genoeg voor.”

Op tijd laatste gietbeurt

Met de zomerinstellingen van de watergift is het met dat donkere weer opletten dat er op tijd wordt gestopt. “In week 28 hebben we de installatie bewust rond 14.00 uur al uitgezet. Dat lijkt meer een september herfst-instelling, maar het was nu ook nodig om de watergift niet ten koste van de wortels te laten gaan. Zeker als de plant al zo belast staat, is het goed opletten. Dan hebben de wortels het toch al moeilijker.”

Aardige strijd tegen rupsen

Bij de plaagbestrijding zit Orius goed in het gewas en ook de Macrolophus ziet Van der Valk zitten. “Maar de beheersing van rupsen is best een aardig spannende struggle. Dat hoor ik ook bij veel collega’s. Hij was moeilijk te bestrijden en er komt weer een nieuwe generatie aan. Dus het is tijdig ingrijpen zodra je een rupsje ziet.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin